Leven zonder cash? Niet voor iedereen

Voor sommige mensen is het langzaam verdwijnen van contant geld een kleine ramp. Waarom en wat doet De Nederlandse Bank hieraan?

Contant geld verdwijnt steeds meer uit onze levens, maar toch zijn er nog veel mensen die niet kunnen leven zonder cash. Vooral voor sommige kwetsbare groepen is het verdwijnen van cash en het sluiten van steeds meer bankkantoren en geldautomaten een probleem. De Nederlandse Bank onderstreept het belang van contant geld dat voor iedereen beschikbaar moet blijven en maakt hierover harde afspraken.

Budget bijhouden

DNB-directielid Olaf Sleijpen vertelt: “We zien een groep mensen die graag met contant geld wil blijven betalen. Soms oudere mensen. Maar ook mensen met een kleine portemonnee, die hun budget beter kunnen bijhouden met contant geld.” Daarom vier mensen aan het woord die niet kunnen leven zonder cash. 

De 84-jarige Toon Verboon kan zich niet voorstellen om geen contant geld meer in de portemonnee te hebben. “Wat ik momenteel op zak heb? 35 euro. Ik ben slecht ter been, dus mijn dochter moet vaak boodschappen voor mij doen. Dan geef ik haar wat geld mee. Ik ben van de generatie die nog betaalt met contanten”, legt Verboon uit. “Mijn vader had vroeger altijd 600 gulden op zak. Standaard. Hij was ondernemer en had een kwekerij. Mijn moeder vond dat vroeger al niets, maar hij bleef het stug volhouden.”

Minder pinautomaten en bankgebouwen

“Al kan ik wel pinnen en ik vind het ook goed hoor al die ontwikkelingen. Ik pin ook regelmatig, maar ik had het briefje met mijn codes in mijn portemonnee zitten. Dat vond mijn dochter geen goed idee.” Hij vindt het jammer dat er tegenwoordig zoveel pinautomaten zijn verdwenen. “Vroeger zat er zo’n ding bij mij om de hoek en had je binnen mum van tijd vers geld. Het is jammer dat zoveel bankgebouwen zijn verdwenen.”

Ook voor Ceciel Wissink is contant geld cruciaal. “Ik pin elke maandag 200 euro. Ik dwing me van dat geld rond te komen, ik moet wel.” De alleenstaande moeder vertelt dat ze vroeger niet goed met geld omging. “Ik deed alles voor mijn kinderen en kocht veel te veel voor ze. Ik had op een gegeven moment 17.000 euro schuld en belandde in 2010 in de schuldhulpverlening.”

“Elke maandagmiddag kreeg ik 80 euro op mijn rekening gestort, daar moest ik alles van doen die week. Vier jaar lang.” Het was een zware periode, vertelt Wissink. “Maar ik leerde wel met geld omgaan. Ik moest wel. Er waren weken dat ik bij mijn vader aanklopte en vroeg of ik bij hem kon komen eten. Dan kon ik weer wat geld besparen.”

leven zonder cash; geld; cash; cikam; betalen;

Je verliest het overzicht

“Als je veel pint, verlies je het overzicht en geef je sneller geld uit.” Daar ging het bij haar mis, zegt Wissink. “Ik ben nu uit de schulden en heb veel geleerd van die schuldentijd. Ik blijf altijd alles contant betalen. Ik pin nu elke maandag 200 euro. Ik dwing me van dat geld rond te komen, ik moet wel.”

Ze merkt wel dat alles duurder wordt. “Soms ga ik naar de markt, dan bespaar je weer 3 euro. Het is toch weer geld hè. Mijn tips aan mijn kinderen en vriendinnen is ook om zoveel mogelijk met contant geld te betalen. Dan houd je overzicht. Nog een tip: als je boodschappen gaat doen, kijk dan op de onderste schappen. Die spullen zijn goedkoper.”

Minder cash in huis

Glazenwasser André merkt ook dat steeds minder klanten contant geld in huis hebben. “De meeste glazenwassers hebben geen pinautomaat, ik ook niet.” André werkt al veertig jaar als glazenwasser. “Ik heb mijn eigen bedrijf. Ik werk in dienst van schoonmaakbedrijven en particulieren. Het werk voor schoonmaakbedrijven gaat via facturen, maar particulieren betalen contant.”

Maar die particulieren hebben dus steeds minder vaak contanten bij de hand hebben. “Ze vragen dan of ze op een later moment kunnen betalen of lopen even naar de pin. Dat komt altijd wel goed hoor, ik vertrouw mijn klanten.”

André vertelt dat hij ook privé bijna alles met contant geld betaald. “Eén keer per week pin ik en daar betaal ik dan mijn hele week van. Dan zie je wat je uitgeeft, en als het op is het op. Het grote voordeel: je kunt dan niet meer uitgeven dan je hebt.”

“Het voordeel van contant is dat je ook niet alles hoeft op te geven aan de Belastingdienst en nog eens wat over kunt houden. Dat doen we natuurlijk allemaal wel eens, zeker in deze zware tijden. Dat is uiteindelijk ook beter voor de economie, want het geld dat ik overhoud geef ik ook weer uit.”

Zij leven van contant geld

Hoewel het grootste deel van het betaalverkeer nu via pinnen gaat, zijn er ook mensen in Nederland die geen betaalrekening hebben. Hans van Dalfsen vertelt namens de Nederlandse straatverkopers, dat veel van hen geen bankrekening hebben. “Zij leven dus van hun contante geld. Ze hebben simpelweg niet meer dan dat.” 

Een krant van de straatverkopers kost 2,50 euro, vertelt Van Dalfsen. “Mensen betalen dat vaak contant en vooral oudere mensen kopen graag een krantje.”

Hij vertelt dat alle 150 Amsterdamse straatverkopers tegenwoordig wel een QR-code hebben, zodat mensen ook digitaal geld over kunnen maken. “We gaan als straatkrantverkopers wel met de tijd mee, maar dat is niet zo makkelijk. De straatkrantverkopers op andere plekken in ons land – we zijn in totaal met vijfhonderd verkopers – hebben nog geen QR-code. Ze moeten het dus echt nog hebben van briefgeld en munten.”

Opvang betalen

Contant geld is voor straatkrantverkopers dus ontzettend belangrijk. “Al is het maar omdat ze de opvang waar ze slapen die nacht moeten betalen. Dat is vaak een paar euro, maar die moeten ze wel contant kunnen betalen. En ze moeten eten kopen overdag ook daarvoor is contant geld ontzettend belangrijk.”

Geen leven zonder cash

Genoeg argumenten dus om contant geld voor iedereen en overal beschikbaar te houden. Als ondernemer kun je je klanten bijvoorbeeld helpen om ‘bijpinnen’ mogelijk te maken. Hiermee wordt het contante geld gerecycled en heb je minder kosten voor het afstorten bij de bank. Dit kan veilig en efficiënt met een Cikam Easy Cash gesloten betaalsysteem. 

Bron: RTL Nieuws

Kelly Karsemeijer

Denkt graag mee op het gebied van geldverwerking.