DNB eist harde afspraken over contant geld

Ook de komende jaren moet contant geld voor alle Nederlanders beschikbaar blijven. De DNB maakt zich daar hard voor.

Ook de komende jaren moet het Nederlandse betalingssysteem voor alle Nederlanders toegankelijk blijven. Een belangrijk onderdeel daarvan is contant geld. Hoewel het gebruik van cash de laatste jaren hard daalt (en de kosten ervan dus toenemen), moet euromunten en -biljetten beschikbaar blijven.

Dat zegt De Nederlandsche Bank (DNB) in zijn nieuwe betaalvisie voor de komende jaren. Met het verdwijnen van cash en het sluiten van steeds meer bankkantoren en geldautomaten is de waardering van zwakkere groepen in de samenleving voor betaaldiensten sterk afgenomen. De gemiddelde consument gaf in 2021, net als vijf jaar eerder, een dikke voldoende.

Maar ouderen, laagopgeleiden, mensen zonder internet en mensen met een handicap zoals bijvoorbeeld doven, blinden of mensen die aan een rolstoel gebonden zijn, geven de Nederlandse betaaldiensten nog maar een kleine voldoende. En dat baart DNB zorgen, zegt directielid Olaf Sleijpen tegen RTL Z.

Het belang van cash

DNB onderstreept het belang van contant geld, maar de laatste jaren wordt er veel minder gebruik gemaakt van cash. Is die trein niet allang vertrokken?
“Covid-19 heeft hier ook een duwtje aan gegeven, je ziet inmiddels dat 20 procent van de betalingen met contant geld zijn. Tien jaar geleden was dat nog 60 procent, dus dat gaat heel hard. Tegelijkertijd zien we een groep mensen die graag met contant geld wil blijven betalen. Soms oudere mensen. Maar ook mensen met een kleine portemonnee, die hun budget beter kunnen bijhouden met contant geld. Het Nibud heeft daar ook op gewezen.”

En contant geld is een wettig betaalmiddel. Het is zelfs het enige wettige betaalmiddel. Dus wij vinden het belangrijk dat mensen die met contant geld willen betalen dat ook kunnen. Dat het bereikbaar is, dus voldoende pinautomaten. En dat ondernemers die contant geld krijgen dat kunnen afstorten bij de bank.”

Kosten contant geld hoger

Het is wel een steeds kleinere groep. Daarmee worden de kosten van contant geld hoger. “We hebben in Nederland een model waarbij contant geld in omloop wordt gebracht via de markt, via de financiële instellingen (banken, red.) Je ziet dat dat nu door die oplopende kosten tegen grenzen aanloopt. We zijn nu bezig met banken en consumenten- en ouderenorganisaties en winkeliers om afspraken te maken hoe we ervoor kunnen zorgen om contant geld voldoende in de lucht te houden. Maar zonder die afspraken lukt het niet. Zo moet je het ook stellen.”

Afspraken met banken

Er zijn minder geldmaten, pinautomaten op straat, banken vragen geld voor het opnemen van grote sommen contant geld. Lukt het om afspraken te maken met banken hierover? “Onderdeel van die afspraken is om daarover overeenstemming te vinden.”

Maar is dat voldoende? Of moet er gewoon wetgeving komen?
“Als we die afspraken niet zouden maken kom je in het kwadrant terecht dat je naar wetgeving toe moet. Ik denk dat alle partijen nu heel duidelijk op het spoor zitten om er nu samen uit te komen. Het gaat over een hele set aan dingen, over toegankelijkheid, over kosten, over de middellange termijn. Als dit niet lukt moet je nadenken over wetgeving. Maar zover is het nog niet.”

Bron: RTL Nieuws

Elisabeth Beuningh

Denkt graag mee op het gebied van geldverwerking.