Whitepaper: Kassafraude in de horeca

Overal waar contant geld aanwezig is, bestaat ook het risico van verduistering. Zeker in de horeca is kassafraude makkelijk te verdoezelen.

Een personeelslid dat een greep uit de kassa doet is een gevreesd fenomeen, waar veel horecaondernemers bekend mee zijn. Niet alleen in de horeca, maar ook in de retail is de verleiding sommige medewerkers te groot. Overal waar contant geld aanwezig is, bestaat ook het risico van verduistering. Bovendien is fraude in de horeca makkelijk te verdoezelen. Een oplettende medewerker kan jarenlang zijn gang gaan zonder dat iemand iets merkt.

Harde, recente cijfers over interne fraude in de horeca zijn er niet. In de branche wordt rekening gehouden met een verlies van 6 procent van de bedrijfswinst als gevolg van interne criminaliteit. Deze whitepaper, opgesteld door Uitgeverij PS, beschrijft verschillende vormen van kassafraude die in de horeca kunnen voorkomen. Daarna gaan we in op verschillende manieren om kassafraude tegen te gaan. Ten slotte behandelen we wat een ondernemer kan doen wanneer er een vermoeden (of bewijs) van kassafraude is.

Vormen van kassafraude

De volgende vormen van kassafraude komen in het whitpaper aan bod:

  • Verkeerd bedrag
  • Frauduleuze retouren
  • Korting geven
  • Kortingskaarten
  • Grotere hoeveelheden schenken
  • Voorraden meenemen
  • Eigen producten verkopen
  • Diefstal uit de afstortkluis
  • Kassa-instellingen

Manieren om kassafraude tegen te gaan

Een van de manieren om kassafraude tegen te gaan is een goed kassasysteem. Een goede kassa heeft voorzieningen die helpen fraude tegen te gaan. De meest vergaande voorziening is een gesloten kassasysteem, waarbij personeel niet in aanraking komt met contant geld. Gasten kunnen wel met contant geld betalen, maar zij doen hun betaling via een automaat, net als in een parkeergarage. Het heeft grote voordelen als iedere medewerker zijn eigen inlogcode voor de kassa heeft. Een kasverschil of onregelmatigheid is dan gemakkelijk op één persoon terug te voeren.

Dit zijn slechts een paar punten uit het whitepaper. Download hier het whitepaper ‘Kassafraude in de horeca’ om alles te lezen. 

Bron: Uitgeverij PS

Elisabeth Beuningh

Denkt graag mee op het gebied van geldverwerking.