Waarom geeft Hong Kong de voorkeur aan contant geld?

Hong Kong omarmt snel nieuwe technologieën en was een vroege leider in contactloze betalingen. Maar als het gaat om dagelijkse transacties, blijft contant geld koning. Een financieel expert heeft onlangs onderzocht waarom deze trend aanhoudt.

Neil Newman, schrijver van de South China Morning Post, meldt dat de contanten die in omloop zijn, blijven stijgen sinds de introductie van Octopus-kaarten in 1997. Toch blijft fysiek geld wijdverbreid in gebruikt – of geven ze er zelfs de voorkeur aan – naast andere betalingsopties.

Cash versus digitaal betalen

Kleine betalingen worden voornamelijk gedaan in bankbiljetten en munten. Taxitarieven en markten zijn grotendeels alleen contant, en de beroemde dai pai dong -eetkraampjes en theewinkels in de regio weigeren vaak kaarten. Zelfs grotere restaurants kunnen van klanten verlangen dat ze contant betalen, zegt Newman.

China test momenteel een digitale valuta in ten minste acht grote steden, waaronder Peking, en Newman merkt op dat Hong Kong graag wil deelnemen. Betekent dit dat de regio uiteindelijk een verschuiving zal zien naar giraal betalen? Newman acht het onwaarschijnlijk. E-betalingen zijn goed ingeburgerd en hebben de populariteit van contant geld niet significant aangetast.

Privacy

“Een van de grootste problemen met de digitale valuta zijn zorgen over de privacy. Niet alleen kunnen ze het gebruik van de valuta volgen, ze kunnen mogelijk ook het geld ‘uitzetten’. Dit kan tot op zekere hoogte verklaren waarom Hong Kong terughoudend was om volledig cashloos te gaan.

Privacy blijft een hot topic op het gebied van betalen. In 2019 berichtte het nieuws- en technologietijdschrift Bitcoinist over inwoners van Hong Kong die protesteerden tegen de uitleveringswet van China met contant geld, om te voorkomen dat ze door de overheid werden gevolgd.

De anonimiteit van contant geld

Newman kijkt ook naar andere markten, zoals Japan en het VK, waar de vraag naar hoogwaardige bankbiljetten blijft stijgen naast elektronische betalingen. De belangrijkste redenen hiervoor zijn de unieke anonimiteit die contant geld biedt, het gebrek aan stimulans om geld op de bank te hebben terwijl de rente laag is en er mogelijk kosten in rekening worden gebracht om het te verwerken.

Kortom, cashless zijn we nog lang niet…

Bron: Cash Matters

Elisabeth Beuningh

Denkt graag mee op het gebied van geldverwerking.

  • Wanneer je op versturen drukt, ga je akkoord met onze privacy policy.