TikTok trend laat jongeren hun budget beheren met contant geld

Nu alle prijzen stijgen, wordt contant geld steeds belangrijker om je budget te beheren. TikTok laat zien hoe.

Op TikTok zijn video’s onder de hashtag #cashstuffing meer dan 350 miljoen keer bekeken, terwijl jonge mensen een aloude manier ontdekken om geld te besparen en schulden af te betalen met een eenvoudige, op contant geld gebaseerde techniek. Een jonge vrouw genaamd Yasmine Camilla vertelde onlangs aan haar volgers dat ze contant geld in mappen heeft gestopt die zijn gelabeld met categorieĆ«n zoals huur, voedsel, spaargeld en overige. Ze gebruikt het ‘cash stuffing’- systeem nu bijna een jaar en zegt dat ze zich bewuster is geworden van haar uitgaven en beter in staat is haar uitgaven te beperken en te beheersen. Ze kan nu zelfs sparen!

Terwijl de kosten van levensonderhoud wereldwijd stijgen – in Nederland is de inflatie van de consumentenprijzen 8,6% – worden persoonlijke budgetten krapper en worden mensen zich bewuster van hun uitgaven. Een jonge vrouw van in de dertig, genaamd Yasmin Camilla, vertelt: “Van de ene op de andere dag is mijn energierekening bijna verdubbeld en tanken kost bijna 30 tot 40 procent meer dan voorheen. Vroeger tankte ik wanneer dat nodig was met mijn pinpas, zonder aan de kosten te denken. Nu tank ik op basis van wat ik kan uitgeven, zodat ik mijn budget beter kan beheersen.”

Met bijna 14.000 volgers op TikTok zegt Lisa van BeeBudgeting dat brandstofkosten een serieuze uitdaging zijn geworden, maar dat ‘cash stuffing’ haar enorm heeft geholpen om haar uitgaven aan te passen aan de hogere rekeningen. Voordat de banken en geldautomaten er waren, betaalden mensen ook dingen met contant geld. Ze stopten wat ze verschuldigd waren in enveloppen, gelabeld met wat ze moesten betalen. Het is dus een behoorlijk oud concept, dat nu weer nieuw leven ingeblazen wordt.

Hoewel de specifiek financiĆ«le problemen per land en per persoon verschillen – sommige hebben het meest te lijden van de hogere voedselprijzen, terwijl anderen het hardst getroffen worden door de brandstof- en energieprijzen – wordt contant geld een steeds belangrijker instrument om budgetten te blijven beheersen en schulden te vermijden.

Klik hier voor een voorbeeldvideo van Yasmine.

tiktok; budget beheren; budget beheersen; Cikam; contant geld; cash

Bron: CashMatters

Elisabeth Beuningh

Denkt graag mee op het gebied van geldverwerking.