Verwachte stijging in contante betalingen bij tankstations

Contant betalen bij tankstations zal naar verwachting stijgen door de wijzigingen in de tabakswetgeving. De overheid gaat er alles aan doen om roken te ontmoedigen. Maar dan ook echt alles. Roken wordt onevenredig duur en gaat lastiger worden om te verkrijgen. De prijs lijkt een verslaving niet te genezen. Maar om het lastiger te maken om sigaretten te kunnen halen, heeft wel goede hoop. Maar is “hoop” niet altijd uitgestelde teleurstelling? Het gedrag van rokers is niet te voorspellen, alleen dat ze blijven roken wel. Daarom kun je je als tankstations beter goed voorbereiden op deze stijgende contante verkoop van tabak bij tankstations.

Wijzigingen tabakswetgeving

  • 2022: Verbod op alle sigarettenautomaten/verbod verkoop horeca.
  • 2023: Verbod op de online verkoop van tabak.
  • 2024: Verbod op de verkoop van tabak bij supermarkten.
  • Na 2030: Verdere geleidelijke afbouw van de verkoop van tabak. Eerst bij tankstations en daarna bij tabaks- en gemakswinkels. Zodat tabak alleen nog in speciaalzaken verkocht mag worden.

Voor mensen die nog twijfelen, het gaat echt gebeuren. De supermarkten zijn natuurlijk de eerstvolgende verliezers. Waarom klagen ze zo? De kengetallen zijn verbluffend. De supermarkten dekken met de verkoop 40% van het aantal verkooppunten van tabak en 55% van de totale omzet. Net iets meer dan de helft? Waarom dan zo moeilijk doen. Nou wel hierom. Bij deze 55% past een omzet van 2,8 miljard. Zie je het voor je? 2,8 miljard aan omzet uit tabak. Zet de 2,8 miljard om in het aantal klanten en je begrijpt nu meteen waarom de supermarkten balen als een stekker. Elke klant die sigaretten koopt aan de servicebalie, koopt vaak genoeg wat anders erbij. Dus naast een klein percentage marge op rookwaren van de supermarkt, een kleine 5%, is de “bijvangst” heel groot. Shoptraffic is het magische woord.

Verkoop van tabak bij tankstations

Zoals je misschien al is opgevallen, is de verkoop van tabak bij tankstations nog wel een aantal jaar mogelijk. De verwachting is zelfs dat de verkoop van tabak bij tankstations zal stijgen wanneer er steeds meer tabaksverkooppunten wegvallen i.v.m de nieuwe wetgeving. Wanneer de tabaksverkopen langs de weg zullen toenemen, zullen de contante betalingen bij tankstations ongetwijfeld meestijgen. Deze toename in cash betalingen bij tankstations vergt veiligheid en controle. Hoe ga jij jouw tankstations voorbereiden op toename in contant geld?

Contant betalen tankstations 

Niet voor niets worden tankstations aangewezen als een geoorloofd kanaal om tabak te mogen verkopen tot nader orde. Pas na 2030 zal er een verdere afbouw plaatsvinden van het aantal verkoopkanalen. De tabaks- en gemakswinkels sluiten op een bepaald moment in de middag of avond en de benzinestations zijn altijd tot later open. Handig om te tanken, maar vooral om sigaretten te kopen. Ik hoor de benzinestations denken, 2030? Wie dan leeft wie dan zorgt. Wij pakken een groot deel van die tabaksomzet er gewoon bij. Een klein onderzoekje levert op dat de pomphouder de roker ziet als een veelvuldig contante betaler en dat in combinatie met een pakje sigaretten er ook een drankje wordt gekocht. Red Bull is de favoriete drank van de roker. De omzet er even bijnemen is veel meer omvattender dan je in eerste instantie denkt. Shoptraffic is leuk, maar als je 2,8 miljard vertaalt naar het aantal klanten per dag dat gemiddeld € 20,00 gaat besteden, dus 2 pakjes sigaretten, zijn dit een kleine 400.000 klanten per dag. Verdeel dat over de branche van tabaks- en gemakswinkels en de benzinestations en dan heb je jouw deel te pakken. Conclusie; er komen heel veel klanten en contact betalingen op je af begin volgend jaar. Is jouw tankstation klaar een veilige verwerking van meer contant geld?

Hoe maak je contante betalingen bij tankstations veiliger?


Hoe zorg je dan dat je er klaar voor bent? Stel je in op een flinke toename van het contante geld dat je binnen gaat krijgen. Goed nieuws, want ook dit is omzet. Maar hoe berg je deze contante omzet uit cash betalingen veilig op? Bij voorkeur op een wijze dat zo min mogelijk mensen met hun handen aan het geld hoeven te komen. Laat klanten zelf afrekenen, dat scheelt handelingen voor de kassamedewerker en dat elimineert kasverschillen. Geen “verwijderde” items meer in je kassa. Hoe prettig. Je slaat je kassa af en het contante deel klopt altijd! Aan het einde van de dag zullen normaal gesproken de uren om contant geld te tellen toenemen. Er komt tenslotte meer contant geld binnen. Niet als je met een gesloten betaalsysteem van Cikam werkt. Wij koppelen aan je kassa, FuelPOS of Extendas en daardoor hoef je nooit meer een lade te tellen. En als je het niet voor de besparing van uren doet, neem dan het besluit met veiligheid in je achterhoofd. Veiligheid is de belangrijkste reden om contant geld bij tankstations achter slot en grendel te hebben. Zowel voor eigen personeel, maar zeker voor mensen die niet altijd het beste voor hebben. Het geld zit in een kluis aan de klantzijde. Uit de buurt van de medewerker. Een veilig, hygiënisch idee dat veel gemak voor de medewerker met zich meebrengt! Benieuwd naar een gesloten betaalsystemen voor tankstations of een andere branche? Neem contact met ons en we komen vrijblijvend langs om een passend advies te geven. 

Bronvermelding;
Rijksoverheid.nl en Retailtrends.nl