Sealbagautomaten gesloten, wat zijn de alternatieven?

Uit veiligheidsoverwegingen hebben de banken en Geldmaat op advies van de politie besloten alle sealbagautomaten voorlopig te sluiten.

Banken en Geldmaat hebben vrijdag op advies van de politie besloten om alle ruim vijfhonderd sealbagautomaten te sluiten. Dat zijn geldautomaten die bestemd zijn voor het afstorten van geld door ondernemers. De banken doen dit omdat een nieuwe vorm van plofkraak risico’s voor gebruikers en voorbijgangers kan opleveren.

Eerder deze week werd een plofkraak gepleegd bij een sealbagautomaat in Enkhuizen. De plofkraak veroorzaakte flinke schade, maar nu blijkt ook dat de criminelen een nieuwe manier gebruikten waarbij niet-ontplofte explosieven kunnen achterblijven in de automaat. Daardoor ontstaan er risico’s op persoonlijke ongelukken bij gebruikers, medewerkers en passanten en hebben de banken en Geldmaat besloten om alle sealbagautomaten voorlopig te sluiten. Ondernemers die hun geld willen storten kunnen voorlopig terecht bij geldstortautomaten van de banken en Geldmaat, opgeteld zijn dat er naar schatting meer dan duizend.

Alternatieven voor sealbagautomaten

Naast de sealbagautomaten zijn er meerdere alternatieven om contant geld alsnog af te storten of te verwerken:

  • Afstortautomaten van banken en geldmaat. Deze zijn echter beperkt beschikbaar door de sluiting van bedrijven als Primera en Bruna. Daarnaast is gastgebruik door banken vaak niet toegestaan.
  • Traditioneel waardevervoer door een waardetransporteur voor met name voor grote cashvolumes
  • Klein geldtransport
  • Slimme kluis die geschikt voor afstorten op locatie
  • Gesloten betaalsysteem

Met een eigen slimme kluis in de winkel kan de winkelier tussentijds bankbiljetten afstorten en blijven deze veilig in de kluis bewaard totdat de waardetranporteur het geld komt ophalen. Een gesloten betaalsysteem is een systeem waarbij klanten zelf contant kunnen betalen en automatisch wisselgeld terug krijgen. Het voordeel hiervan is dat het geld direct veilig is opgeborgen en het systeem zorgt voor recycling van het contante geld. Het is hiermee tevens mogelijk om klanten contant geld te laten opnemen. Hierdoor hoeft de winkelier minder vaak geld af te storten bij de bank of op te laten halen door een waardetransporteur. Zeker nu er minder geldautomaten zijn, zullen de buurtbewoners deze service zeker waarderen! Neem contact op met Cikam voor meer informatie over deze twee oplossingen.

Bron: Nu.nl en Bakkerswereld

Elisabeth Beuningh

Denkt graag mee op het gebied van geldverwerking.