Kan de consument zelf betalen zonder dat er een caissière aan te pas komt? Kan er efficiënt worden afgerekend met bankpas, creditcard, voucher én met contant geld? En kunnen al die transacties worden gekoppeld aan het FuelPOS-kassasysteem? Cikam en TSG Nederland bewijzen dat het kan. In samenwerking ontwikkelden zij een koppeling tussen het cash managementsysteem van Cikam en de Fuel Pos kassa en self-checkout Fuel POS van TSG. Ideaal voor shops in tankstations voor brandstof en food.
Koppeling FuelPOS-kassasysteem met gesloten betaalsysteem
Vandaag de dag zijn er vele mogelijkheden om iets af te rekenen: van pinpas tot creditcard en van contant geld tot voucher. Voor de ondernemer vragen al die betaalmogelijkheden om een perfect werkend systeem dat elke betaling veilig en efficiënt kan verwerken. Een geldstroom die graag ook nog eens kan worden gekoppeld aan het FuelPOS-kassasysteem. Een technische uitdaging, vooral als het op de verwerking van cash geld aankomt.
“Wist je dat op dit moment gemiddeld bijna 30 procent van het aantal betalingen met contant geld gebeurt?”, zegt Elisabeth Beuningh van Cikam. “Voor grote groepen mensen is cash afrekenen een belangrijke betaalmogelijkheid. Ze betalen om uiteenlopende redenen graag contant: geen bankpas, ouderen en mensen in het ‘cash circuit’. Aan de andere kant groeit het aantal betaalzuilen en zelfservice checkouts waar zonder tussenkomst van een kassamedewerker met alle mogelijke cards cashloos kan worden betaald.” Om de mensen niet uit te sluiten die graag contant betalen, zijn er volgens Beuningh nieuwe cash betaaloplossingen nodig. “Zo bedien je de hele doelgroep. Het is niet voor niets dat grote ketens in Nederland nu ook aan het overwegen zijn om op hun zelfservice check-outs cash modules te plaatsen.”
Samenwerking tussen Cikam en TSG
Voor Cikam uit Almere en TSG Nederland uit Dordrecht, specialisten op het gebied van betaalsystemen en kassakoppelingen, reden om de handen ineen te slaan. Want diverse betaalmethodes met elkaar combineren in een oplossing van ‘cash, cards en codes’ is één ding, de betalingen moeten te koppelen zijn aan het FuelPOS-kassasysteem. “Deze coronaperiode was voor ons de tijd om nog meer na te denken hoe we voor ondernemers meer efficiëncy in de shop kunnen realiseren”, zegt Marijn de Jong van TSG Nederland. “Op het gebied van cash betalingen en de efficiënte afhandeling daarvan is er nog een slag te slaan. Cikam is op het gebied van contante geldverwerking vooruitstrevend en daarom voor ons een mooie partij om nu mee samen te werken.
Hoe gaat betalen zich ontwikkelen? In de shift naar zelf bedienbare shopconcepten kan je niet in één keer cash uitsluiten, dus daar moet je een oplossing gaan bieden die voor zo’n concept ook kan worden ingezet. Dat betekent een systeem dat makkelijk en snel werkt. Het zou toch raar zijn dat je alles automatiseert behalve dit proces? Cash blijft gebruikt worden en moet dus ook een optie zijn bij de self checkout. En nu in coronatijd komen we erachter hoe belangrijk het is om contant geld contactloos te kunnen innen. Zeker op afdelingen waar met verse producten wordt gewerkt. Hoe men ook wil betalen, we willen niemand uitsluiten. Dus moeten we faciliteren!”
Contant betalen op een bestelzuil
De oplossing die Cikam en TSG Nederland nu bieden is een betaalsysteem van Cikam, van de Japanse fabrikant Glory, gekoppeld aan het FuelPOS-kassasysteem van TSG. In het concept werkt men met een gesloten betaalsysteem waarin de klant zelf kan afrekenen. “De oplossing is klantvriendelijke, veilig, efficiënt, snel en voorkomt kasverschillen”, zegt Beuningh die de Cikam oplossing demonstreert die staat opgesteld in de showroom van TSG. “Het Cikam systeem biedt een veilig en hygiënische frontoffice oplossing waarin klanten contactloos contant kunnen betalen. De klant krijgt een betaalopdracht en kan deze op alle mogelijke manieren voldoen: met card, met voucher, met pin én cash. Het systeem betstaat uit twee delen: het ene deel accepteert muntgeld en het andere de bankbiljetten. Indien er teveel betaald is, geeft het systeem automatisch het wisselgeld terug. Het is zelfs mogelijk om geld bij de pinnen. De kassamedewerker met een lade met geld voor zich is hiermee verleden tijd. Je hebt geen omkijken naar het systeem, de betalingen regelen zichzelf. Het levert vrijheid op en geeft de mogelijkheid voormalige kassamedewerkers in te zetten als host, een rol die in bemande tankstations steeds belangrijker wordt. Nooit meer een lade of geld tellen, dat is verleden tijd”, aldus Beuningh.
Extra verkoopkansen voor tankstation eigenaren
“De Cikam oplossing van Glory is gekoppeld aan het FuelPOS-kassasysteem”, vult De Jong aan. “Dit maakt het mogelijk om de verkopen die plaatsvinden in de shop, maar ook de brandstofverkopen te combineren. Moet je je voorstellen wat dat voor een nieuwe verkoopmogelijkheden oplevert. Klanten kunnen via het programma dat ze op de display doorlopen niet alleen zelf de tankbeurt en aankopen uit de shop afrekenen, het is ook het moment en de plek om ze te wijzen op interessante promoties of combinatie-acties. Ideaal dus om de omzet te verhogen. Kortom: contactloos contant betalen, hygiënisch, veilig en snel. Het systeem is volledig geautomatiseerd, tellen en controleren hoeft niet meer en kasverschillen behoren tot het verleden. Sterker nog: wat we als Cikam en TSG samen hebben ontwikkeld staat garant voor een hogere omzet en productiviteit.”
Bron: Pompshop