Hygiënisch betalen - Robèrt van Beckhoven, bij Robert

Kwaliteit. Daar draait het om bij Robèrt van Beckhoven. Alles moet kloppen, tot in de kleinste details, ook met betalen.

Tweeduizend vierkante meter bak-entertainment. Zo omschrijft Robèrt van Beckhoven bij Robèrt, zijn bedrijf dat sinds 2014 is gevestigd in een monumentale leerfabriek in Oisterwijk. ‘Wachten bij Robèrt moet leuk zijn’, vindt Van Beckhoven. Vanuit de winkel loop je een gang in, met een 45 meter lange glazen wand. Die biedt een inkijkje in de bakkerij, waar een team van bakkers, patissiers en chocolatiers druk aan het werk is. We zien bonbons, prachtige taartjes, Brabantse Quuskes, ambachtelijke broden. ‘Wat we hier maken is van Champions League-niveau’, zegt Van Beckhoven. ‘Wat voor mij ultiem genieten is? Als er mooie dingen uit de oven komen, waar onze klanten van genieten. Als mensen hier komen proeven en zeggen: dit is lekker, Robèrt. Ik wil dat mensen hier blij de deur uitgaan.’

Hygiënisch betalen

Via de gang belanden we in Keuken Van Leer, een sfeervol restaurant met lekkernijen uit eigen bakkerij. Op de bovenverdieping bevindt zich een volledig ingerichte ruimte voor cursussen. ‘Normaal gaan mensen naar de bakker, ze halen een halfje wit – en dat was het dan. Ik vind het mooi als mensen hier kunnen kijken, ruiken, proeven, leren. Je komt binnen in de winkel, drinkt een kop koffie, neemt een cadeautje mee of volgt een cursus. Alles loopt in elkaar over. Het moet hier de Efteling zijn. Alles moet kloppen, tot in de kleinste details. Ook hygiënisch betalen.’

Bij de kassa’s in de winkel en het restaurant werkt Van Beckhoven met de automatische geldverwerkingssystemen van Cikam. ‘Daar kunnen onze klanten zelf met contant geld hygiënisch betalen. Veel mensen zeggen spontaan: ik zou willen dat slagers dit hadden. Klanten vinden het hygiënisch dat onze medewerkers niet meer aan het geld zitten. Zo’n systeem past bij ons concept. Het moet makkelijk, snel, veilig, vriendelijk en hygiënisch zijn. Alles draait om kwaliteit.’ Daarbij is Cikam geen leverancier, maar een samenwerkingspartner. Van Beckhoven: ‘Ik hou niet van dozen schuiven. Ik vind het mooi om samen iets op te bouwen en op elkaar te kunnen vertrouwen.’

Robèrt van Beckhoven; bij robert; kafé van leer; Cikam; cash; betalen; hygiënisch; hygiëne; cash

Perfect uitgevoerd

Kwaliteit. Van Beckhoven eist het van zichzelf en van zijn team. Daarbij is focus van groot belang. ‘Ik ben teruggegaan naar de basis, naar een klein assortiment.’ Met een gulle lach: ‘Anders moet ik veel te hard werken.’ Dan, weer serieus: ‘Ik maak bijvoorbeeld geen saucijzenbroodjes, geen ragoutbroodjes, geen gehaktbroodjes. Ik maak alleen worstenbroodjes, maar dan op en top. Perfect uitgevoerd. We maken het bladerdeeg zelf, zoals Onze Lieve Heer het heeft bedacht.’
De worstenbroodjes, koffiekoeken, broden en taartjes met vers fruit? Die maakt Van Beckhoven nog net zo ambachtelijk als zijn opa en vader. Maar de geldverwerking, die is wel volledig gemoderniseerd. ‘Mijn vader stond aan het einde van de dag altijd de kassa te tellen. Dat heb ik zelf ook jarenlang gedaan. En dan moest je nog een tweede keer tellen, want het klopte maar zelden. Het systeem van Cikam klopt altijd. En het levert ook nog eens veel tijdwinst op.’

Vernieuwen

In een bedrijf met tachtig werknemers, twee locaties en meerdere bedrijfstakken is efficiency geen overbodige luxe. Is Van Beckhoven inmiddels meer ondernemer dan bakker geworden? ‘Nee, ik ben liefhebber, geen ondernemer. Wel ben ik ondernemend. Ik blijf continu vernieuwen. Zo komt hier binnenkort nog een speelbakkerijtje voor kinderen bij en een tweede winkel met producten die bakken en genieten van het leven samenbrengen. zoals bakaccessoires, boeken en cadeauartikelen. Hoe het hier gaat? Ik kom met de ideeën en roep bijvoorbeeld: er moet een kinderbakkerijtje komen. Of ik zeg: ik wil zo’n automatische kassa zoals ze in België overal hebben staan. En dan komt die er.’
Kwaliteit en vernieuwing. Het zijn de twee pijlers van Van Beckhovens succes. De Meester Patissier en Meester Boulanger wil alleen het beste en blijft zichzelf continu uitdagen. Door bij te leren, inspiratie op te doen, les te geven, te luisteren naar de consument. Zo heeft Robèrt van Beckhoven de familiebakkerij in dertig jaar tijd uitgebouwd tot een bakimperium, waar hij Brabantse gastvrijheid combineert met ambachtelijk vakmanschap. ‘Wij maken alleen maar lekkere dingen.’

Ideale combinatie

Zowel in Oisterwijk als Leidschendam werkt Robèrt van Beckhoven met twee verschillende kassasystemen van Cikam: de Cikam Easy Cash TA en Cikam Easy Cash Mini. ‘Deze zijn gekoppeld aan onze kassasoftware van Next to Food’, aldus Van Beckhoven. ‘Die combinatie is ideaal. Op kantoor kunnen we precies zien hoeveel omzet er beneden in de winkel en in het restaurant wordt gedraaid. Dat kan ik elk moment van de dag controleren. Dat helpt bij de sturing van je bedrijf, als je weet wat er op dinsdag het meest wordt verkocht. Of hoeveel tompouces er met Koningsdag zijn verkocht.’
De systemen van Cikam bieden nog meer voordelen. ‘Het hygiënisch betalen is voor ons heel belangrijk, net als de veiligheid. We zitten hier in Oisterwijk op een industrieterrein. Dan is het een prettig idee dat het geld veilig in de kluis van het systeem zit. Ook controleert het systeem op vals geld. Laatst was er een klant die met 100 euro wilde betalen. Het systeem accepteerde het briefje niet. Dat bleek inderdaad vals te zijn.’

Elisabeth Beuningh

Denkt graag mee op het gebied van geldverwerking.