Problemen met betalen tijdens carnaval

Carnavalvierders hebben problemen met betalen; de mobiele betaalautomaten vertonen kuren door 2G-netwerk en er zijn te weinig pinautomaten om cash geld op te kunnen nemen.

Driedubbel pech voor de carnavalsvierder in Oeteldonk. Er waren al steeds minder pinautomaten in de stad, gingen die ook nog eens op zwart vanwege plofkraakgevaar. En wie dacht bij de kastelein met pin te kunnen betalen, kwam soms bedrogen uit. Want die mobiele apparaten…

Bij café Lalalaa in de Ridderstaat konden bezoekers bijvoorbeeld extra geld pinnen, en daar is volgens uitbater Marcel van Zwam veel gebruik van gemaakt. ,,We zijn er mee begonnen omdat alle ABN-automaten dicht zijn, en de andere apparaten dus na 23 uur ’s avonds dicht gaan. Eigenlijk is dat natuurlijk bezopen met carnaval.” Dus zorgde Van Zwam ervoor dat er bij hem ook geld gepind kon worden, door een hokje in de kroeg te zetten. Van Zwam is niet bang dat al die transacties hem veel extra geld kosten. ,,Er zijn misschien meer transacties, maar het gemiddelde per transactie gaat ook omhoog doordat mensen niet maar twee biertjes pinnen.”

Grote drukte met betalen

De trend is nou eenmaal dat er steeds meer gepind, geeft Stephanie Geldof van de Keulse Kar ook aan. En dan is het wel vervelend dat haar eigen pinautomaten met carnaval ook kuren vertoonden, vertelt zij. ,,We hebben een aantal pinautomaten bijgehuurd voor de buitenbarren met carnaval, maar deze werken op het 2G-telefoonnetwerk. Dat netwerk ligt dus plat bij grote drukte, dus die hebben we weggelegd”, vertelt Geldof.

Andere kroegeigenaren geven aan al hun apparaten op wifi te hebben aangesloten om dit probleem te omzeilen, wat over het algemeen wel goed werkt. ,,Maar bijvoorbeeld de pinautomaten van taxichauffeurs maken ook gebruik van telefoondata”, vertelt Van Zwam. ,,Dus om de taxi te betalen, is er ook nog veel extra geld bij ons gepind.” Hoeveel mensen hun biertjes pinnen in plaats van contant afrekenen, weet Geldof niet precies. ,,Normaal is de verhouding ongeveer tachtig procent kaart, twintig procent contant. Maar met carnaval wordt wel meer contant betaald.”

Na 23 uur

De apparaten van ABN-Amro staan al sinds december op zwart toen de bank geconfronteerd werd met een groot aantal plofkraken. Onder de uitgeschakelde machines zijn die vier populairste pinautomaten in de stad, die in de Visstraat. Daarnaast zijn er ook twee automaten in de Nieuwstraat dicht. De pinautomaten werden overigens wel op carnavaleske wijze bestickerd, waardoor het alsnog leek of de automaten wel gewoon werkte. Andere banken namen ook maatregelen tegen plofkraken, waardoor er na 23 uur bij geen één machine in de stad meer gepind kon worden.

Tot die tijd hebben de ING-automaten in de Kerkstraat in elk geval gewoon ‘transacties gedraaid’, zoals een woordvoerder het noemt. ,,Het automaat aan de Pettelaarsweweg dreigde zaterdagmiddag wel even leeg te raken, dus die hebben we al rond 12:45 uur gevuld. Ook deze heeft de rest van de dag transacties gedraaid.”

Oplossing

De retailers kunnen inspringen op dit probleem door extra bijpinnen als service aan te bieden. En dan niet vanuit een ‘open’ kassa lade, maar vanuit een gesloten betaalsysteem. Lees hier het hele artikel over deze oplossing. Een win-win situatie voor de retailer en de klant. 

Bron: Brabants Dagblad

Elisabeth Beuningh

Denkt graag mee op het gebied van geldverwerking.