Hop on, hop off
Er wordt meer van baan gewisseld dan voorheen. Maar waarom dan? Waarom staan mensen open voor een nieuwe uitdaging? Wat zoeken ze dan dat ze nu niet vinden? Uitdagingen, meer plezier, andere prikkels, wat dan? Als ondernemer en dus ook werkgever is dit een vraag die alle ondernemers bezighoudt. Mijn grootvader had altijd de oneliner “ik wens je veel personeel”. Personeel is een zorg, maar geeft ook heel veel. Zeker als je omringt met de juiste mensen, hopelijk jonge mensen. Ze vinden is vandaag de dag een hele kluif, ze aannemen is de volgende horde, dan start de nieuwe collega en wordt het spannend, gaat de draai gevonden worden, wie gaat de nieuwe collega inwerken, gaat het binnen de cultuur passen en zo kan ik wel doorgaan. Heel herkenbaar voor iedereen toch? Dat gezegd hebbende is het eigenlijk net als met klanten. Houd je klanten binnenboord met de juiste aandacht. In dit geval houd je personeel binnen met de juiste aandacht. Doorbreek het hoppen en houd iedereen tevreden. Maar nu de hamvraag, hoe doe je dat dan?
Millennials (Generatie Y)
Kinderen van babyboomers, geboren tussen ongeveer 1980 en 1999. Deze groep maakt maar liefs 50% uit van de arbeidsmarkt. Dat is aardig wat en iedere onderneming heeft er wel een paar. Mooi om de gesprekken te volgen over de millennials. Onbegrip is er genoeg. Gaan ze ooit begrepen worden? Dat kan ik rustig stellen als vijftig plusser. Ze hebben een andere balans tussen werk en privé. Ze hebben behoefte aan thuis werken, willen altijd doorgroeien, willen meer aandacht en liever complimenten dan euro’s. Ga er maar aan staan. Ze zijn snel, geven aandacht aan totaal andere accenten, maar wat zijn ze waardevol. Je moet alleen echt even proberen om in dezelfde denktrant te komen. Ik zeg bewust proberen, want de illusie dat ik denk dat dit gaat en dat ik dit kan, heb ik allang laten varen. Ik doe mijn best, maar begrijp het niet vaak. Waarom vier dagen werken als je zelf aangeeft dat je werk super leuk is? Waarom vier weken vrij in een periode dat dit zakelijk net even onhandig is. Waarom geen aandacht aan schrijfstijl en lay-out van correspondentie? ‘Ja, lekker belangrijk’, zeggen ze dan, ‘dat ziet toch niemand’ of ‘daar zitten de klanten toch niet op te wachten’. Ik laat het daarom wijs aan andere net even jongere collega’s over. Die krijgen makkelijker contact en komen dichterbij.
Maak er een feestje van
Ik voel het als een belediging dat iemand een deur verder gaat kijken of ze daar iets vinden wat leuker is dan bij Cikam. Waarom dan? Heb ik iets gemist, hebben we iets niet goed gedaan? In onze mini PV proberen we een sociaal programma samen te stellen dat zo goed mogelijk bij iedereen past. Avondje eten, avondje naar Holland Casino, samen BBQ’en op het strand en recent op wintersport met zijn allen. Er ligt gevaar op de loer, want zoals met alles is te veel ook niet goed. Dan kom je aan ‘vrije tijd’ en wordt het weer te veel opgelegd. In mijn optiek is dit wel de voorwaarde om het te doen. En we doen het voor het grote geheel. Het is net als met veel veranderende bedrijfsprocessen. Probeer niet de tegenstanders te overtuigen, koester de positivisten en laat die de twijfelaars meenemen. Zo groeit de groep. Naast de sociale programma’s is het werkinhoudelijke deel van groot belang natuurlijk. Meer dan voor COVID investeren we in middelen om het allemaal makkelijker te maken. Lekkere werkplek, goede snelle computer voor op kantoor maar ook voor thuis als het moet, lekkere en gezonde lunch en onbeperkt blikjes fris op kantoor. Zo gaan we iedereen blij proberen te houden.
Maak het efficiënt en gemakkelijk
Als ik het bruggetje naar onze klanten maak, is die investering niet veel anders. Investeer in het automatiseren van het contante geld. Geld tellen is een vervelende klus voor het personeel, zeker na sluitingstijd. Als je langer moet blijven omdat de kassa niet klopt is dat heel irritant, je wilt naar huis na een lange dag en soms avond in de winkel. Haal dit weg bij de medewerker en maak het werk leuker, althans veel minder vervelend door dit soort ergernissen weg te halen. Uit recent onderzoek bij onze klanten bleek dit bijeffect het grootst. Bijna nooit voorzien op voorhand, maar zeer gewaardeerd achteraf. Leuk voor ons om te horen. En passend bij deze tijd. Investeer in je mensen, jouw personeel.
Maak het als werkgever sociaal, leuk, werkinhoudelijk uitdagend dan kunnen we de millennials misschien klaar maken voor de toekomst van Nederland. Wie weet kunnen zij een crisis voorkomen. Dat is mijn generatie niet gelukt. Daar hebben deze generatiegenoten er inmiddels dan ook genoeg van gehad. Ik zeg “millennials aan de macht”!