Energiebedrijf Sempra kiest voor GenCell
noodstroom

Sempra het energiebedrijf uit San Diego heeft GenCell, een innovatief bedrijf uit Israël, ingeschakeld om G5rx brandstofcellen te installeren. Op deze manier kunnen de stations ook van stroom worden voorzien tijdens storingen. De noodstroomvoorziening van dit nutsbedrijf draait op een GenCell ​​technologie. Deze technologie wordt normaal gesproken alleen toegepast tijdens de Apollo maan missies. Deze missies draaien op waterstof brandstofcellen.

De G5xr systemen maken back-up programma’s betrouwbaarder tijdens een stroomstoring. De overeenkomst tussen beide partijen kwam minder dan een maand, nadat de U.S. Energy Department waarschuwde dat men kwetsbaar is voor cyberaanvallen, tot stand.  Deze cyber aanvallen komen steeds vaker voor.

Sempra

“De noodstroomvoorziening gebruikt momenteel lood-zuur batterijen en kan maximaal 8 uur noodstroom geven. Als de stroomuitval langer duurt, moeten we overschakelen op conventionele brandstof generatoren,” zegt Jonathan Woldemariam van Sempra. “De brandstofcel-technologie zal de diesel generatoren gaan vervangen. GenCell zal in eerste instantie de G5rx back-up brandstofcellen installeren op drie van Sempra Electric substations.  De planning is om deze back-ups binnen drie jaar bij 30 substations te installeren.

GenCell’s brandstofcellen produceren 5 kilowatt uur stroom voor meer dan 24 uur. Ze verbruiken industriële waterstof in plaats van medische kwaliteit waterstof. Daarbij wordt geen gebruik gemaakt van platina, hetgeen wel gebruikelijk is bij andere brandstofcellen technologieën (en eveneens kostbaar).

De systemen worden ondergebracht in units van 3 meter lang en bestaat uit twee compartimenten; een voor de brandstofcellen en controles, de andere voor waterstof tanks. De units kosten ongeveer $ 100.000 per stuk. Over de deal met San Diego Gas & Electric brengt Gil Shavit, voorzitter van GenCell, verder geen details naar buiten. “GenCell’s G5rx produceert elektriciteit uit waterstof door middel van een chemisch proces. Hiermee hebben wij een voorsprong op de huidige batterijen. Accu’s zijn een batterij, wij zijn een generator”, aldus Gil Shavit.

RECENT
BLOG ARTIKEL

Groene stroomvoorziening met ammoniak als brandstof. Wat houdt het in?

AMSTERDAM (Energeia) – Het Nederlandse bedrijf Cikam gaat dit jaar stroomopslag installaties aanbieden die stroom met ammoniak als brandstof. Deze units kunnen volgens Cathelijne Verhees van Cikam neergezet worden als noodstroomvoorziening of als lokale ‘bewaarkast’ voor elektriciteit.  

Schone stroom – Ammoniak als brandstof

Vandaag de dag hebben de grotere bedrijven risico’s voor stroomuitval vaak afgedekt met noodstroomaggregaten op diesel. Deze installaties zouden relatief duur en bovendien groot zijn. De ‘schone’ brandstofcellen en opslag voor stroom moeten met waterstof dienen als groen alternatief voor de dieselaggregaten. Later dit jaar brengt Gencell via Benelux-dealer Cikam een nieuwe versie uit die ammoniak als brandstof gebruiken. 

Binnen de TKI ISPT voor energiebesparing in de industrie -onderdeel dus van de topsector Energie- is begin dit jaar nog een onderzoeksprogramma afgerond naar gebruik van ammoniak bij stroomopslag. Ook daarbij werd vastgesteld dat de hoge energiedichtheid van ammoniak kansen biedt voor efficiënte opslag. Wel moet de waterstof die nodig blijft in een ammoniak-toepassing bij energieopslag schoon geproduceerd worden. Dit zou het best kunnen gebeuren via elektrolyse, via een brandstofcel, aldus de studie.

Innovatieve noodstroomvoorzieningen

Cikam, dienstverlener voor verbetering van bedrijfsprocessen, wordt momenteel in de Benelux actief met de verkoop van brandstofcellen. Het bedrijf treedt daarbij op als verkoopkanaal voor het Israëlische Gencell. Dit bedrijf ontwerpt en produceert “innovatieve noodstroomvoorzieningen” en doet dit momenteel op basis van waterstof.

De Gencell-installaties worden volgens Verhees “hybride”. Zowel waterstof als ammoniak (stikstof en waterstof) kan erin als basis van elektriciteitsopslag dienen. De toepassing van ammoniak zou efficiënter zijn, omdat in een eenheid ammoniak meer stroom gegenereerd wordt dan in eenzelfde volume waterstof. Daarbij zou ammoniak ook goedkoper zijn. Over de kosten van de installaties wil Verhees nog geen uitspraken doen, Cikam wil hierover alleen op offertebasis communiceren.

“De units kunnen ingezet worden als noodstroomvoorziening maar meer om de continuïteit van het proces te garanderen. Noodstroom is cruciaal voor ziekenhuizen, datacenters, banken, telefoonbedrijven, infrastructuur, metro, NS, ga zo maar door.” Maar ook bij opkomende activiteiten rond decentrale schone stroomproductie ziet Verhees afzetkansen. Ook verwacht zij veel van toepassingen in situaties waar geen stroom voorhanden is. “Denk hierbij aan defensie. Als wij met het Nederlandse leger op missie gaan is de G5 [een installatietype, red.] een uitstekende bron van energie die niet getraceerd kan worden via infrarood, het geeft geen warmte af die te detecteren valt, zoals wel het geval is met dieselaggregaten.”

Bron: Energeia (onderdeel Financieel Dagblad)