Noodstroom: kan beter met de Gencell G5rx!
noodstroom

Momenteel zijn verdeelstations van elektriciteitsbedrijven, maar ook van andere bedrijven, uitgerust met een back-up van lood-houdende batterijen en accu’s. Deze back-up voorzieningen reageren automatisch op energie uitval en geven stroom voor maximaal 8 uur.

Gencell noodstroom; hoe kan het beter?

De Gencell G5rx is een noodstroomoplossing die de accu’s continu oplaadt en niet slechts 8 uur. Hierdoor gaat het systeem tien keer langer mee dan standaard batterijen. Van stroomuitval tot black-start, de Gencell G5rx geeft altijd energie. De G5rx is daarnaast ook milieuvriendelijk en kostenbesparend, aangezien het systeem energie opwekt uit waterstof. Een unieke uitvinding op het gebied van noodstroom!

Gencell G5rx resultaten

Het systeem is volledig gecertificeerd en inmiddels uitvoerig getest door klanten in Europa en Noord-Amerika. Cikam brengt deze noodstroomoplossing exclusief voor u op de Nederlandse markt.

Het systeem levert perfecte prestaties, zodat de kwaliteit van het eindproduct gelijk blijft en er geen verbindingen of systemen uitvallen. Met behulp van de Gencell G5rx wordt uw bedrijfscontinuïteit gewaarborgd. Elektriciteitsbedrijven en Telecomproviders kiezen voor de G5rx omdat het een betrouwbare lange termijn back-up is voor verdeelstations en zorgt voor continu opgeladen accu’s.

Voor inzicht in de prestaties en het beheer van de G5rx is het systeem uitgerust met een innovatief Network Operations Center (NOC). Deze NOC geeft gebruikers real-time inzicht in de status van het systeem. Daarnaast maakt Gencell’s unieke energie management software het mogelijk om meerdere G5 units aan elkaar te schakelen om meer vermogen te kunnen genereren. Deze innovatie dringt de inzet van diesel generatoren zeer sterk terug.

RECENT
BLOG ARTIKEL

Groene stroomvoorziening met ammoniak als brandstof. Wat houdt het in?

AMSTERDAM (Energeia) – Het Nederlandse bedrijf Cikam gaat dit jaar stroomopslag installaties aanbieden die stroom met ammoniak als brandstof. Deze units kunnen volgens Cathelijne Verhees van Cikam neergezet worden als noodstroomvoorziening of als lokale ‘bewaarkast’ voor elektriciteit.  

Schone stroom – Ammoniak als brandstof

Vandaag de dag hebben de grotere bedrijven risico’s voor stroomuitval vaak afgedekt met noodstroomaggregaten op diesel. Deze installaties zouden relatief duur en bovendien groot zijn. De ‘schone’ brandstofcellen en opslag voor stroom moeten met waterstof dienen als groen alternatief voor de dieselaggregaten. Later dit jaar brengt Gencell via Benelux-dealer Cikam een nieuwe versie uit die ammoniak als brandstof gebruiken. 

Binnen de TKI ISPT voor energiebesparing in de industrie -onderdeel dus van de topsector Energie- is begin dit jaar nog een onderzoeksprogramma afgerond naar gebruik van ammoniak bij stroomopslag. Ook daarbij werd vastgesteld dat de hoge energiedichtheid van ammoniak kansen biedt voor efficiënte opslag. Wel moet de waterstof die nodig blijft in een ammoniak-toepassing bij energieopslag schoon geproduceerd worden. Dit zou het best kunnen gebeuren via elektrolyse, via een brandstofcel, aldus de studie.

Innovatieve noodstroomvoorzieningen

Cikam, dienstverlener voor verbetering van bedrijfsprocessen, wordt momenteel in de Benelux actief met de verkoop van brandstofcellen. Het bedrijf treedt daarbij op als verkoopkanaal voor het Israëlische Gencell. Dit bedrijf ontwerpt en produceert “innovatieve noodstroomvoorzieningen” en doet dit momenteel op basis van waterstof.

De Gencell-installaties worden volgens Verhees “hybride”. Zowel waterstof als ammoniak (stikstof en waterstof) kan erin als basis van elektriciteitsopslag dienen. De toepassing van ammoniak zou efficiënter zijn, omdat in een eenheid ammoniak meer stroom gegenereerd wordt dan in eenzelfde volume waterstof. Daarbij zou ammoniak ook goedkoper zijn. Over de kosten van de installaties wil Verhees nog geen uitspraken doen, Cikam wil hierover alleen op offertebasis communiceren.

“De units kunnen ingezet worden als noodstroomvoorziening maar meer om de continuïteit van het proces te garanderen. Noodstroom is cruciaal voor ziekenhuizen, datacenters, banken, telefoonbedrijven, infrastructuur, metro, NS, ga zo maar door.” Maar ook bij opkomende activiteiten rond decentrale schone stroomproductie ziet Verhees afzetkansen. Ook verwacht zij veel van toepassingen in situaties waar geen stroom voorhanden is. “Denk hierbij aan defensie. Als wij met het Nederlandse leger op missie gaan is de G5 [een installatietype, red.] een uitstekende bron van energie die niet getraceerd kan worden via infrarood, het geeft geen warmte af die te detecteren valt, zoals wel het geval is met dieselaggregaten.”

Bron: Energeia (onderdeel Financieel Dagblad)