Cikam en GenCell participant op de Smart Cities' Innovation Day
noodstroom

Het Ministerie van Economische Zaken, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en de Nederlandse Ambassade in Israël zijn een samenwerking aangegaan. Deze keer met het Israëlische Ministerie van Economische Zaken, The Israël Export & International Cooperation Institute en de Israëlische Ambassade in Den Haag. Samen hebben zij de Smart Cities’ Innovation Day georganiseerd. 

Over de hele wereld streven steden naar de beste oplossingen om mee te gaan met de veranderende omgeving. Gemeenten hebben dit nodig en er zijn universiteiten en bedrijven die dit soort oplossingen willen ontwikkelen. Zoals het Nederlandse spreekwoord zegt ‘Twee weten meer dan één’, zal deze innovatie dag een uitstekend hulpmiddel zijn voor Nederland en Israël om de mogelijkheden te verkennen.

Smart Cities’ Innovation Day

Israël en Nederland zijn een goede match en delen een innovatieve cultuur. Beide streven zowel naar de beste technische oplossingen als sociaal slimme oplossingen. Amsterdam was een van de eerste steden in het Smart City-concept en Tel Aviv werd uitgeroepen tot de slimste stad van de wereld in 2014. Dit slimme concept is slechts een gemeenschappelijke grond, maar er is nog veel meer te onderzoeken. Gezien de brede waaier van slimme stad gerelateerde onderwerpen, zal de innovatie dag zich richten op energie, Cyber ​​en vervoer. Het doel van deze innovatie dag is het ontdekken en verbeteren van elkaars potentieel in voornoemde gebieden.

De Smart Cities’ Innovation Day brengt alle Nederlandse en Israëlische stakeholders voor slimme steden samen. Dit netwerk evenement zal zich richten op een breed spectrum van bedrijven, universiteiten, onderzoekers en vertegenwoordigers uit de publieke sector uit Nederland en Israël. 

Cikam, als vertegenwoordiger van het Israëlische bedrijf GenCell, zal ook tezamen met Cikam vertegenwoordigd zijn op dit evenement. Voor meer informatie kunt u kijken op de website van Smart Cities’ Innovation Day. Dit zal plaatsvinden op 4 februari 2016 in Den Haag.

RECENT
BLOG ARTIKEL

Groene stroomvoorziening met ammoniak als brandstof. Wat houdt het in?

AMSTERDAM (Energeia) – Het Nederlandse bedrijf Cikam gaat dit jaar stroomopslag installaties aanbieden die stroom met ammoniak als brandstof. Deze units kunnen volgens Cathelijne Verhees van Cikam neergezet worden als noodstroomvoorziening of als lokale ‘bewaarkast’ voor elektriciteit.  

Schone stroom – Ammoniak als brandstof

Vandaag de dag hebben de grotere bedrijven risico’s voor stroomuitval vaak afgedekt met noodstroomaggregaten op diesel. Deze installaties zouden relatief duur en bovendien groot zijn. De ‘schone’ brandstofcellen en opslag voor stroom moeten met waterstof dienen als groen alternatief voor de dieselaggregaten. Later dit jaar brengt Gencell via Benelux-dealer Cikam een nieuwe versie uit die ammoniak als brandstof gebruiken. 

Binnen de TKI ISPT voor energiebesparing in de industrie -onderdeel dus van de topsector Energie- is begin dit jaar nog een onderzoeksprogramma afgerond naar gebruik van ammoniak bij stroomopslag. Ook daarbij werd vastgesteld dat de hoge energiedichtheid van ammoniak kansen biedt voor efficiënte opslag. Wel moet de waterstof die nodig blijft in een ammoniak-toepassing bij energieopslag schoon geproduceerd worden. Dit zou het best kunnen gebeuren via elektrolyse, via een brandstofcel, aldus de studie.

Innovatieve noodstroomvoorzieningen

Cikam, dienstverlener voor verbetering van bedrijfsprocessen, wordt momenteel in de Benelux actief met de verkoop van brandstofcellen. Het bedrijf treedt daarbij op als verkoopkanaal voor het Israëlische Gencell. Dit bedrijf ontwerpt en produceert “innovatieve noodstroomvoorzieningen” en doet dit momenteel op basis van waterstof.

De Gencell-installaties worden volgens Verhees “hybride”. Zowel waterstof als ammoniak (stikstof en waterstof) kan erin als basis van elektriciteitsopslag dienen. De toepassing van ammoniak zou efficiënter zijn, omdat in een eenheid ammoniak meer stroom gegenereerd wordt dan in eenzelfde volume waterstof. Daarbij zou ammoniak ook goedkoper zijn. Over de kosten van de installaties wil Verhees nog geen uitspraken doen, Cikam wil hierover alleen op offertebasis communiceren.

“De units kunnen ingezet worden als noodstroomvoorziening maar meer om de continuïteit van het proces te garanderen. Noodstroom is cruciaal voor ziekenhuizen, datacenters, banken, telefoonbedrijven, infrastructuur, metro, NS, ga zo maar door.” Maar ook bij opkomende activiteiten rond decentrale schone stroomproductie ziet Verhees afzetkansen. Ook verwacht zij veel van toepassingen in situaties waar geen stroom voorhanden is. “Denk hierbij aan defensie. Als wij met het Nederlandse leger op missie gaan is de G5 [een installatietype, red.] een uitstekende bron van energie die niet getraceerd kan worden via infrarood, het geeft geen warmte af die te detecteren valt, zoals wel het geval is met dieselaggregaten.”

Bron: Energeia (onderdeel Financieel Dagblad)