Groene noodstroom
noodstroom
Om uw bedrijfscontinuïteit te garanderen biedt Cikam de groene vervanging van de UPS of aggregaat; de G5 NXT Gen Generator. Deze brandstofcel op waterstof is de groene vervangingen van de standaard diesel aggregaten. Deze onderhoudsarme en duurzame back-up zorgt dat uw bedrijfsproces altijd doorgaat. Veilig en ongestoord.

Alles in één

Van ontwikkeling tot installatie en van hardware tot software en supplies. Als totaalleverancier zorgt Cikam voor u op alle fronten.

Innovatief maatwerk

Met de software van onze eigen IT-afdeling in combinatie met hardware, kunnen we een oplossing bieden voor elk productieproces.

U kunt door, altijd!

Wij garanderen de continuïteit van uw productieproces, dankzij onze eigen 24 uur beschikbare technische dienst met landelijke dekking.

Meerwaarde

Naast logistieke verbeteringen realiseren we ook een kosten- en tijdbesparing. Zo voegen wij waarde toe aan uw productieproces.

Persoonlijk

Met 73 jaar vakkennis gaan we samen met u elke uitdaging aan, op een persoonlijke en flexibele manier.

De G5 Gencell geeft een totaal nieuwe dimensie aan het begrip noodstroom. De G5 heeft het vermogen om direct stroom af te geven zonder op te warmen onder alle weers- en temperatuursomstandigheden. De G5 produceert stroom, werkt als een batterij en vervangt daarmee een UPS. De G5 kan ook voor lange periodes onafgebroken stroom genereren en is daarmee een uniek product in de wereld van (nood)stroomvoorziening. Hij werkt binnen een milliseconde en kan vervolgens maanden lang als energiebron fungeren.

In tegenstelling tot de noodaggregaten die op diesel draaien, heeft de G5 waterstof als brandstof. De G5 is een duurzame oplossing, die zowel stil, schoon en veilig is.

Cathelijne Verhees
informeert je graag over de mogelijkheden in noodstroom
Typische
uitdaging van een klant
 • Uitdaging
  100% zekerheid op back-up bij stroomuitval
 • Doelstelling
  Batterijen moeten altijd blijven
 • Cikam oplossing
  Cikam G5 Nxt Gen Generator
In de praktijk
‘Als er een stroomuitval plaats vindt, sluiten automatisch alle veiligheidskleppen, om te voorkomen dat elektrische apparatuur beschadigd. Na de stroomuitval moeten deze een voor een weer opengezet worden. Hiervoor is energie nodig en dit vult de G5 met 100% zekerheid in.’
Sempra Energy, Directeur
Wij zijn
Cikam
 • 251
  Klanten
 • 45
  Collega’s
 • 5
  Divisies
Cikam
Partners
RECENT
BLOG ARTIKEL

Groene stroomvoorziening met ammoniak als brandstof. Wat houdt het in?

AMSTERDAM (Energeia) – Het Nederlandse bedrijf Cikam gaat dit jaar stroomopslag installaties aanbieden die stroom met ammoniak als brandstof. Deze units kunnen volgens Cathelijne Verhees van Cikam neergezet worden als noodstroomvoorziening of als lokale ‘bewaarkast’ voor elektriciteit.  

Schone stroom – Ammoniak als brandstof

Vandaag de dag hebben de grotere bedrijven risico’s voor stroomuitval vaak afgedekt met noodstroomaggregaten op diesel. Deze installaties zouden relatief duur en bovendien groot zijn. De ‘schone’ brandstofcellen en opslag voor stroom moeten met waterstof dienen als groen alternatief voor de dieselaggregaten. Later dit jaar brengt Gencell via Benelux-dealer Cikam een nieuwe versie uit die ammoniak als brandstof gebruiken. 

Binnen de TKI ISPT voor energiebesparing in de industrie -onderdeel dus van de topsector Energie- is begin dit jaar nog een onderzoeksprogramma afgerond naar gebruik van ammoniak bij stroomopslag. Ook daarbij werd vastgesteld dat de hoge energiedichtheid van ammoniak kansen biedt voor efficiënte opslag. Wel moet de waterstof die nodig blijft in een ammoniak-toepassing bij energieopslag schoon geproduceerd worden. Dit zou het best kunnen gebeuren via elektrolyse, via een brandstofcel, aldus de studie.

Innovatieve noodstroomvoorzieningen

Cikam, dienstverlener voor verbetering van bedrijfsprocessen, wordt momenteel in de Benelux actief met de verkoop van brandstofcellen. Het bedrijf treedt daarbij op als verkoopkanaal voor het Israëlische Gencell. Dit bedrijf ontwerpt en produceert “innovatieve noodstroomvoorzieningen” en doet dit momenteel op basis van waterstof.

De Gencell-installaties worden volgens Verhees “hybride”. Zowel waterstof als ammoniak (stikstof en waterstof) kan erin als basis van elektriciteitsopslag dienen. De toepassing van ammoniak zou efficiënter zijn, omdat in een eenheid ammoniak meer stroom gegenereerd wordt dan in eenzelfde volume waterstof. Daarbij zou ammoniak ook goedkoper zijn. Over de kosten van de installaties wil Verhees nog geen uitspraken doen, Cikam wil hierover alleen op offertebasis communiceren.

“De units kunnen ingezet worden als noodstroomvoorziening maar meer om de continuïteit van het proces te garanderen. Noodstroom is cruciaal voor ziekenhuizen, datacenters, banken, telefoonbedrijven, infrastructuur, metro, NS, ga zo maar door.” Maar ook bij opkomende activiteiten rond decentrale schone stroomproductie ziet Verhees afzetkansen. Ook verwacht zij veel van toepassingen in situaties waar geen stroom voorhanden is. “Denk hierbij aan defensie. Als wij met het Nederlandse leger op missie gaan is de G5 [een installatietype, red.] een uitstekende bron van energie die niet getraceerd kan worden via infrarood, het geeft geen warmte af die te detecteren valt, zoals wel het geval is met dieselaggregaten.”

Bron: Energeia (onderdeel Financieel Dagblad)