Ideaal kassasysteem voor cafetaria's - Cafetaria 't Pakhuis

Sinds 2016 kunnen klanten bij Cafetaria ’t Pakhuis in De Klomp zelf contant afrekenen bij de Cikam Easy Cash Mini. ‘Het verbaast me dat niet alle cafetaria’s met dit kassasysteem werken’, stelt eigenaar Syl Lammers, ‘dit is een ideaal kassasysteem voor cafetaria’s’.

‘Eén op de tien medewerkers steelt.’ Syl Lammers van ’t Pakhuis in De Klomp (gemeente Ede) kent de landelijke statistieken. En hij kent ook de dagelijkse praktijk. In 2016 werd een van zijn medewerkers nog betrapt, toen die een greep in de kassa deed. ‘Een heterdaadje’, aldus Lammers. ‘Interne veiligheid is essentieel. Daarom hebben we na dit incident de Cikam Easy Cash Mini aangeschaft.’

Bij dit geautomatiseerde kassasysteem voor cafetaria’s komen de 25 medewerkers van ’t Pakhuis niet langer in aanraking met contant geld. Klanten die cash betalen voeren de biljetten en/of munten zelf in het systeem, waarna ze automatisch wisselgeld terugkrijgen. In dit gesloten systeem heeft het personeel op geen enkel moment toegang tot de geldvoorraad.

Kassasysteem voor cafetaria’s gaat diefstal tegen

‘In Italië staat in een gemiddeld café een ober in smetteloos zwart-wit, maar in Nederland wordt ons vak wordt niet altijd serieus genomen. En dan zitten wij als cafetaria nog eens aan de onderkant van de markt’, aldus Lammers . ‘Ons personeel bestaat voor een groot deel uit drop-outs. Jongeren met schulden of andere problemen. Als je een grote schuld hebt of geen geld voor sigaretten, dan is het verleidelijk om vijf euro uit de kassa te pakken. En de volgende keer wat meer.’
Dankzij de Cikam Easy Cash Mini is die verleiding – en mogelijkheid – er niet meer. Dit kassasysteem voor cafetaria’s gaat dus diefstal tegen. Dat betekent dat Lammers medewerkers ‘met een krasje’ kan blijven aannemen. ‘Want dat is mijn passie; zorgen dat deze jongeren op een goede plek terechtkomen. Wij zijn een leerbedrijf en al ons personeel volgt opleidingen.’

Meer veiligheid, meer hygiëne

Kasverschillen? Die zijn er amper meer dankzij het Cikam-systeem. En naast de interne veiligheid is ook de externe veiligheid vergroot. Lammers: ‘Eens in de twee weken is er een roofoverval bij een cafetaria in Nederland. Zelf heb ik in al die jaren 23 inbraken gehad. Sinds het Cikam-systeem hier staat, heb ik een gerust hart. Ik hoef ’s avonds ook niet langs te komen om de kassa af te romen.’ Het geld zit veilig opgeborgen in het systeem, dat stevig is ingebouwd in de balie.
Een ander voordeel volgens Lammers: een vergroting van de hygiëne. ‘Onze medewerkers raken geen geld meer aan. Dat vinden onze gasten heel prettig.’

kassasysteem voor cafetaria's; kassa; geldverwerking; contant geld; easy cash mini; cikam; cafetaria 't pakhuis

In de top 10

In 1993 nam Syl Lammers ’t Pakhuis over. Inmiddels is zijn zaak uitgegroeid tot restaurant, cafetaria en cateringbedrijf ineen. ‘Tijdens de crisis hebben we een grote klap gehad. Daarna besloot ik: ik wil terug naar de top. Dan moet je grote stappen zetten wat betreft veiligheid, kwaliteit, effectiviteit en snelheid.’ Op alle fronten heeft Lammers geïnvesteerd – en met succes. In 2015 en 2017 behoorde ’t Pakhuis tot de top 10 van beste cafetaria’s van Nederland.

Een belangrijke stap was de investering in de kassasoftware van Next to Food (zie kader). ‘Next to Food is leverancier van de meeste cafetaria’s in Nederland. Ze weten dus precies wat je nodig hebt in onze sector’, aldus Lammers. ‘En het mooie is dat hun kassasoftware is gekoppeld aan de Cikam Easy Cash Mini. Het verbaast me trouwens dat niet alle cafetaria’s met dit kassasysteem werken. Natuurlijk, het is een investering van een paar duizend euro. Maar als je dat bedrag deelt door vijf jaar, dan valt het wel mee. Helemaal als je bedenkt dat je met dit Cikam-systeem risico’s kunt minimaliseren. Ik weet nu: met de veiligheid zit het goed.’

Innovatief partnership met Next to Food

’t Pakhuis werkt met de e-pos kassasoftware van Next to Food, dé automatiseringspartner voor de horecabranche. ‘In de Nederlandse horeca staan zo’n 1.200 kassasystemen van ons, waarvan 500 bij cafetaria’s’, vertelt Next to Food-eigenaar Leon Besselink. ‘We merken dat veel ondernemers moeite hebben met de geldafhandeling. Hoe verwerk je de geldstromen op een veilige en hygiënische manier? Daarom hebben we samen met Cikam gezocht naar een innovatieve oplossing, die aansluit bij de behoeften van horeca-ondernemers. Hiervoor hebben we in 2016 een koppeling gebouwd tussen de Cikam Easy Cash Mini en onze kassasoftware.’

De hardware van Cikam zorgt voor een efficiënte verwerking van contant geld, de software van Next to Food biedt de horeca inzicht en overzicht in de geldstromen en nuttige managementinformatie. Besselink: ‘Samen met Cikam helpen we bedrijven om hun geldafhandeling onder controle te krijgen.’

Elisabeth Beuningh

Denkt graag mee op het gebied van geldverwerking.