Achtergrond van het verbod
Het voorstel om contante betalingen boven 3000 euro te verbieden werd al in 2019 geïntroduceerd. Het kabinet wilde hiermee witwassen aanpakken. Het huidige demissionaire kabinet ziet het plan nog steeds als een effectief middel in de strijd tegen financiële criminaliteit. Van Weyenberg en Yesilgöz benadrukken dat criminelen vaak gebruikmaken van grote contante bedragen voor illegale activiteiten.
Kritiek en controverses
Het wetsontwerp dat dit verbod bevatte, omvatte meerdere maatregelen om witwassen te bestrijden. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) bekritiseerde het voorstel vanwege mogelijke privacyrisico’s. Volgens de AP zouden bepaalde elementen van de wet de privacy van individuen kunnen schaden.
De Tweede Kamer heeft de wet als controversieel bestempeld, wat betekent dat deze voorlopig niet in behandeling wordt genomen. Het kabinet heeft echter aangegeven dat het voorlopig wil vasthouden aan het specifieke verbod op contante betalingen boven 3000 euro.
Europese druk en financiële gevolgen
Van Weyenberg en Yesilgöz hebben benadrukt dat een limiet op contante betalingen nu deel uitmaakt van de voorwaarden voor Europese financiële steun aan Nederland na de coronacrisis. Als Nederland hier niet aan voldoet, dreigt een korting van 600 miljoen euro. De deadline voor de invoering van deze maatregel is 31 maart 2025.