Help, ik mis contant betalen tijdens Corona!

Deze kreet hoort het Nibud regelmatig sinds winkels door de corona-maatregelen het betalen met contant geld ontmoedigen. Er is een groep mensen voor wie contant geld opnemen een belangrijke manier is om grip te houden op uitgaven. Deze groep heeft het dus lastig. Wat nu?

Betaalvereniging Nederland gaf deze week aan dat in de laatste week van maart, de hoeveelheid contant geld die we hebben opgenomen gehalveerd is vergeleken met de laatste week van februari. Logisch, denk je dan. Want om besmetting door het corona virus te voorkomen, wordt het bij supermarkten ontmoedigd om met contant geld te betalen. Soms mag je nog geld op een schoteltje neerleggen, maar zoveel mogelijk contactloos betalen is het advies. Voor de meeste mensen geen probleem, zij zijn al gewend met pinpas, mobiel of contactloos te betalen. Het is ook handig dat speciaal voor deze periode de limiet voor contactloos betalen is verhoogd van 25 euro naar 50 euro.

Meer grip met contant geld, ook tijdens Corona

Maar dat geldt niet voor iedereen. Uit Nibud-onderzoek (2019) blijkt dat 35 procent van de Nederlanders even vaak pint als met contant geld betaalt. En 15 procent vaker contant betaalt dan met pin. Er is dus een groep mensen die liever contant betaalt, maar die dat nu bijna niet kan.

Het Nibud krijgt tijdens de Corona periode hierover vanuit verschillende hoeken vragen: van bezorgde consumenten tot betrokken budgetcoaches. De angst is dat geldproblemen zullen toenemen bij de groep die gewend is wekelijks een vast bedrag te pinnen en zo grip op de uitgaven te houden. Contant geld is tastbaar en zichtbaar, je weet hoeveel je nog over hebt van het budget dat je hebt gesteld, en dat helpt om verleidingen te weerstaan en grip te houden. Professionals noemen dit een bindingstechniek. Voor wie bijvoorbeeld een laag inkomen heeft, of schulden moet afbetalen, kan dit erg belangrijk zijn.

Sommigen zijn bang dat na het corona tijdperk het contante geld helemaal zal verdwijnen. Weer anderen zijn dankbaar dat helpers voor hen boodschappen doen, maar weten niet hoe dit terug te betalen als dit niet contant kan. Je geeft je pinpas niet zo maar aan een vreemde mee.

Los van al deze redenen vindt het Nibud het voor iedereen aan te raden een klein bedrag aan contant geld in huis te hebben. Om de eerste paar dagen te kunnen overbruggen in een noodsituatie, zoals bijvoorbeeld wanneer er een stroomstoring op het betalingsverkeer is waardoor je niet kunt pinnen.

Bron: Nibud

Elisabeth Beuningh

Denkt graag mee op het gebied van geldverwerking.