Cashgeld blijft belangrijk, ondanks mobiele betaaloplossingen
geldverwerking

Ondanks de grote belofte van mobiele betaaloplossingen, blijft cashgeld de komende jaren onverminderd belangrijk. Vergeleken met andere West-Europese landen behoort Nederland wel bij de landen waar de rol het sterkst verandert. Dat blijkt uit een nieuw verschenen onderzoek.

Als we sommige voorspellingen mogen geloven, zijn de eerste cashloze samenlevingen in de maak. Een belangrijkste stap daartoe is de omarming van digitale betaalmiddelen. Binnen afzienbare tijd zou bijvoorbeeld een groot deel van de consumenten overstappen op betalen per mobiele telefoon. Maar hoewel dit impliceert dat cashgeld steeds minder gebruikt zal worden, wijzen cijfers daar niet op. Zo blijkt uit een rapport van PYMNTS waarin het vooruitblikt op de komende vijf jaar.

Aandeel cashgeld in Nederland

Ten opzichte van die West-Europese landen is het aandeel cashgeld in Nederland wel relatief klein. Net iets meer dan zeven procent van het totaal. Alleen in Zweden (aandeel cash is zes procent) en Zwitserland (vijf procent) wordt er nog meer elektronisch betaald.

Dat het aandeel niet zo groot is wil uiteraard niet zeggen dat cashgeld is verdwenen uit het leven. Het betaalbedrijf dat opdracht gaf voor het rapport heeft PYMNTS ook laten kijken naar het daadwerkelijke gebruik van contanten. En met het groeien van economieën neemt ook dat zichtbaar toe. Het gebruik van cashgeld plust tot 2021 in de vijftien West-Europese landen met 0,7 procent. Niet in alle landen wordt die trend overigens even sterk waargenomen. In Nederland is het groeipercentage met -2 procent juist negatief. Alleen in Ierland en Finland gaat dat nog iets harder.

Zoals de Europese Centrale Bank vorig jaar al concludeerde: mobiel betalen is dan wel in opkomst, driekwart van alle betalingen aan Europese kassa’s wordt nog altijd contant gedaan. In eigen land ligt dat percentage beduidend lager. Onderzoek van Betaalvereniging Nederland en de Nederlandse Bank laat zien dat de betaalkaart hier een stuk belangrijker is. Nog ‘maar’ 45 procent van de aankopen in winkels en horeca wordt contact afgerekend. Een percentage dat de afgelopen twee jaar daalde.

Bron: Emerce

betaaloplossingen; cashgeld; cash; contant geld; cikam

Lees ook het artikel ‘5 Redenen om contant betalen aan te houden’

RECENTE
BUSINESS CASE

Veilige werkomgeving – KFC Lelystad

KFC: “Het afhandelen van contant geld is altijd een storende factor in je operations proces op de werkvloer. Altijd op het verkeerde moment roept iemand ‘ik ben vrij, mij geld moet geteld worden’. En waar ik dan helemaal niet tegen kan, is dat de kassalade er daadwerkelijk uit wordt getild. Je ziet dan twee mensen naar een kantoortje verdwijnen, terwijl er mensen staan te wachten om te betalen.

Ik was op zoek naar een systeem die dat probleem weghaalde, zodat mijn managers 100% van hun tijd konden geven aan mijn personeelsleden op de werkvloer en mijn betalende gasten aan de kassa. De oplossing waar Cikam mee is gekomen is een systeem waarbij de kassières zelf 100% verantwoordelijk zijn voor hun geldstroom tijdens hun shift. Kassières nemen zelf hun kassa’s op, ze storten zelf af, ze wisselen zelf, dus er komen geen vreemde handen aan het geld. Dit systeem is dicht, er kan niemand bij, ik kan ook niet bij mijn eigen geld, dus alleen de waardetransporteur kan het slot openen. Dit is een stukje gemoedsrust voor mij als ondernemer, maar ook voor de mensen, die uiteindelijk het duurste zijn dat je hebt rondlopen. Dat je je mensen een veilige werkplek biedt is daarom belangrijk.

Eigenlijk is Cikam de enige partij waarmee ik gepraat heb. Ik voelde me daar direct thuis, omdat ze ook ervaring hebben met andere horeca bedrijven (McDonalds, KFC ed) en supermarkten. Ik dacht, dat is een bedrijf dat mij kan helpen en heel simpel ook!”

Johan Tijink – Franchise partner KFC Lelystad

Cikam Easy Cash TD; Easy Cash; KFC; Cikam; Geldverwerking; geldsysteem

Lees hier het interview met Cafetaria ’t Pakhuis.

 

RECENT
BLOG ARTIKEL

Nieuw 50 euro biljet vraagt software update

Op 4 april 2017 komt er een nieuw 50 euro biljet in omloop. Het 50-eurobiljet is, net als dat van de 20 euro, voorzien van een portretraampje met een hologram van de mythologische figuur Europa.

Nieuw 50 euro biljet

Daarnaast is het nieuwe biljet uitgerust met extra beveiligingen om valsmunterij te voorkomen. Zo zijn er voelbare inktlijnen toegevoegd en zie je een smaragdgroen oplichtend cijfer 50 als het biljet gekanteld wordt. Om het nieuwe biljet te kunnen herkennen moet de software van alle geldverwerkingssystemen en bankbiljettencontrolesystemen aangepast worden.

Cikam Euro Contact Bankbiljettencontrolesysteem

Alleen een Cikam Euro Contact met een mini USB aansluiting kan van nieuwe software worden voorzien. Daarentegen kunt u de nieuwe software update gemakkelijk zelf installeren. Ga naar www.cikameuroupdate.nl, registreer u en download de software. Met een paar simpele stappen is uw Cikam Euro Contact klaar voor de verwerking van het nieuwe € 50,- biljet.

Software update overige Cikam geldverwerkingssystemen

De software van alle overige geldverwerkingssystemen moet door een technicus van Cikam worden uitgevoerd. U kunt deze update het beste vóór de invoering van het nieuwe € 50,- biljet uitvoeren. Op deze manier voorkomt u dat uw systeem de nieuwe biljetten niet herkent of niet telt. Maak dus tijdig een afspraak met Cikam via 036-5397200 (optie 2) of stuur een mail naar tsd@cikam.nl.