Cash mag niet verdwijnen volgens DNB!
geldverwerking

De Nederlandsche Bank luidde vandaag de noodklok: cash mag niet verdwijnen uit de samenleving. Maar waarom eigenlijk niet? Als we niet meer met cash willen betalen, dan doen we dat toch lekker niet meer? Vijf vragen.

Waarom zegt DNB: cash mag niet verdwijnen?

Dat vragen ze zich bij Detailhandel Nederland ook af. ,,DNB was er bij toen we dertien jaar geleden met elkaar afspraken dat we toe wilden naar een samenleving waarbij 60 procent van de transacties gepind wordt. Eigenlijk hadden we elkaar nu een schouderklopje moeten geven dat we op dit punt zitten”, zegt Michel van Bommel, secretaris betalingsverkeer. Hij benadrukt dat nog altijd veel betalingen worden gedaan met contant geld. ,,Sommige groepen zullen daar altijd behoefte aan hebben.”

Toch maakt DNB zich dus zorgen. De daling in het aantal cashbetalingen gaat heel snel. Als het in dit tempo doorgaat is cash over tien jaar helemaal weg. Maar cash mag niet verdwijnen, vindt de centrale bank. Sterker nog: het is de bedoeling dat contant geld helemaal niet verdwijnt. Iedereen die dat wil, moet met biljetten en munten kunnen betalen, vindt de bank.

Staat Nederland alleen in deze ontwikkeling?

Binnen de eurozone is er geen land waar zo weinig met cash wordt betaald als het onze. Wie af en toe de oostgrens passeert, zal het herkennen: plots moet je je kopje koffie met munten en biljetten betalen. In veel Europese landen vindt zo’n 80 procent van de betalingen met cash plaats, twee keer zo veel als in Nederland. Alleen de Scandinavische landen houden gelijke tred met ons, Zweden ligt met minder dan 20 procent cashbetalingen zelfs een eind voor.

cash mag niet verdwijnen; cash betalen; cikam; contant geld; cash; geld;

Digitaal, lekker makkelijk toch? Wat is het probleem?

Als alles het doet, is er niet echt een probleem. En, toegegeven: het grootste deel van de tijd doet alles het ook wel. Toch is de afgelopen jaren ook wel duidelijk geworden dat er keerzijdes zitten aan de digitale geldrevolutie. Hackers leggen soms complete banken plat, om een voorbeeld te noemen. Ook was er in juli nog een landelijke pinstoring, waardoor anderhalf uur lang niet met kaarten betaald kon worden.

Dan perfectioneren we toch gewoon onze systemen?

Er is nog iets. Als alles digitaal gaat, lopen al onze betalingen via commerciële banken. Niet iedereen vertrouwt deze banken. Banken kunnen omvallen, frauderen, noem maar op. Nog los daarvan: de vraag is of het wenselijk is dat commerciële partijen zo’n grote rol hebben in het geldsysteem. Cash wordt uitgegeven door de centrale bank, die daarmee een alternatief biedt voor de rol van banken en een zekere controle houdt over de geldhoeveelheid. Centrale banken in andere landen waar de rol van cash snel afneemt, denken daarom ook na over alternatieven voor cash. Zo onderzoekt de Zweedse Riksbank de mogelijkheden voor een eigen virtuele munt, een soort bitcoin.

Moeten we allemaal cash in huis hebben?

Ja, stelt budgetvoorlichter Nibud. ,,Het is handig om altijd wat contant achter de hand te hebben. Als je cash wilt afschaffen, moet je zeker weten dat alles het altijd doet, overal. En daar kun je niet vanuit gaan.” Ook in het noodpakket dat mensen van de overheid altijd in huis zouden moeten hebben, komt contant geld voor, naast bijvoorbeeld een zaklamp en gereedschap. Het Nibud adviseert een bedrag van 50 euro, een bedrag waarmee een gezin met twee kinderen het een paar dagen zou moeten kunnen redden.

Bron: AD

Lees ook: 5 redenen om contant betalen aan te houden

RECENTE
BUSINESS CASE

Veilige werkomgeving – KFC Lelystad

KFC: “Het afhandelen van contant geld is altijd een storende factor in je operations proces op de werkvloer. Altijd op het verkeerde moment roept iemand ‘ik ben vrij, mij geld moet geteld worden’. En waar ik dan helemaal niet tegen kan, is dat de kassalade er daadwerkelijk uit wordt getild. Je ziet dan twee mensen naar een kantoortje verdwijnen, terwijl er mensen staan te wachten om te betalen.

Ik was op zoek naar een systeem die dat probleem weghaalde, zodat mijn managers 100% van hun tijd konden geven aan mijn personeelsleden op de werkvloer en mijn betalende gasten aan de kassa. De oplossing waar Cikam mee is gekomen is een systeem waarbij de kassières zelf 100% verantwoordelijk zijn voor hun geldstroom tijdens hun shift. Kassières nemen zelf hun kassa’s op, ze storten zelf af, ze wisselen zelf, dus er komen geen vreemde handen aan het geld. Dit systeem is dicht, er kan niemand bij, ik kan ook niet bij mijn eigen geld, dus alleen de waardetransporteur kan het slot openen. Dit is een stukje gemoedsrust voor mij als ondernemer, maar ook voor de mensen, die uiteindelijk het duurste zijn dat je hebt rondlopen. Dat je je mensen een veilige werkplek biedt is daarom belangrijk.

Eigenlijk is Cikam de enige partij waarmee ik gepraat heb. Ik voelde me daar direct thuis, omdat ze ook ervaring hebben met andere horeca bedrijven (McDonalds, KFC ed) en supermarkten. Ik dacht, dat is een bedrijf dat mij kan helpen en heel simpel ook!”

Johan Tijink – Franchise partner KFC Lelystad

Cikam Easy Cash TD; Easy Cash; KFC; Cikam; Geldverwerking; geldsysteem

Lees hier het interview met Cafetaria ’t Pakhuis.

 

RECENT
BLOG ARTIKEL

Nieuw 50 euro biljet vraagt software update

Op 4 april 2017 komt er een nieuw 50 euro biljet in omloop. Het 50-eurobiljet is, net als dat van de 20 euro, voorzien van een portretraampje met een hologram van de mythologische figuur Europa.

Nieuw 50 euro biljet

Daarnaast is het nieuwe biljet uitgerust met extra beveiligingen om valsmunterij te voorkomen. Zo zijn er voelbare inktlijnen toegevoegd en zie je een smaragdgroen oplichtend cijfer 50 als het biljet gekanteld wordt. Om het nieuwe biljet te kunnen herkennen moet de software van alle geldverwerkingssystemen en bankbiljettencontrolesystemen aangepast worden.

Cikam Euro Contact Bankbiljettencontrolesysteem

Alleen een Cikam Euro Contact met een mini USB aansluiting kan van nieuwe software worden voorzien. Daarentegen kunt u de nieuwe software update gemakkelijk zelf installeren. Ga naar www.cikameuroupdate.nl, registreer u en download de software. Met een paar simpele stappen is uw Cikam Euro Contact klaar voor de verwerking van het nieuwe € 50,- biljet.

Software update overige Cikam geldverwerkingssystemen

De software van alle overige geldverwerkingssystemen moet door een technicus van Cikam worden uitgevoerd. U kunt deze update het beste vóór de invoering van het nieuwe € 50,- biljet uitvoeren. Op deze manier voorkomt u dat uw systeem de nieuwe biljetten niet herkent of niet telt. Maak dus tijdig een afspraak met Cikam via 036-5397200 (optie 2) of stuur een mail naar tsd@cikam.nl.