5 trends in het duurzaam verpakken van geneesmiddelen
etiketteren

Duurzaamheid en dus duurzaam verpakken doet er toe. Een gezonde toekomst van volgende generaties is voor iedereen van belang. De geneesmiddelensector draagt daar bij uitstek aan bij. Door het verminderen van de hoeveelheid verpakkingen en het verpakkingsmateriaal milieuvriendelijker te maken. Daarnaast draagt het bij door als branche samen te werken aan gezamenlijke oplossingen voor de lange termijn.

De weg naar succes is alleen niet zonder uitdagingen. Kennis van actuele ontwikkelingen is daarbij cruciaal. Hieronder 5 trends in de verduurzaming van medicijnverpakkingen.

Wat iedere farmaceut moet weten over milieuvriendelijke verpakkingen

De geneesmiddelen branche spant zich al sinds 1991 in voor duurzaam verpakken van haar geneesmiddelen. Het Convenant Verpakkingen gaat inmiddels de derde fase in. Centraal staat het gezamenlijk streven naar minder verpakkingsmateriaal en meer milieuvriendelijkere materiaalsoorten. De weg naar succes is alleen niet zonder uitdagingen.

Cikam zette 5 trends op het gebied van duurzame medicijnverpakkingen op een rij. Zodat u als farmaceut de obstakels met kennis van zaken het hoofd kunt bieden.

 1. Inventarisatie best practises

De branche worstelt nog met te weinig kwantitatieve informatie over het duurzaam verpakken. De nieuwe, tweede Raamovereenkomst Verpakkingen heeft deze informatie straks wel nodig. Daarom verzamelt de geneesmiddelensector tot eind 2017 zo veel mogelijk ‘best practices’ vanuit de branche zelf.

 1. Kwantificeren huidige stand van zaken

De huidige situatie wordt momenteel in kaart gebracht door middel van een nulmeting. Deze informatie wordt straks gebruikt om de doelstellingen voor de tweede Raamovereenkomst Verpakkingen 2018-2022 verder te kwantificeren.

 1. Haalbaarheidsonderzoek voorafgaand aan duurzaam verpakken

Om de transitie naar steeds duurzamere verpakkingen realistisch vorm te geven, heeft de branche onderzoeksdoelstellingen geformuleerd. Deze moeten de haalbaarheid en effectiviteit van de actieplannen onderzoeken, voordat de sector acties gaat implementeren.

 1. Spanning Nederlandse afspraken met internationale markt

De Raamovereenkomsten Verpakkingen betreffen Nederlandse stelsels van afspraken. De doelstellingen kunnen spanning opleveren op de internationale markt. Daarom geldt voor de spelers in een internationale keten nu alleen de verplichting om met leveranciers het dialoog aan te gaan over de Nederlandse doelstellingen.

 1. Verplichte veiligheidskenmerken op verpakkingen

Europese regelgeving verplicht de geneesmiddelensector om de etiketten van bepaalde geneesmiddelen te voorzien van veiligheidskenmerken. Het gaat om een uniek kenmerk, dat is verwerkt in een tweedimensionale barcode. De Europese Richtlijn Vervalste geneesmiddelen 2011/62/EU geldt sinds 9 februari 2016 en moet voor 9 februari 2019 gerealiseerd zijn.

‘Als marktleider in de verpakkingsbranche is Cikam altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.’

Cikam is uw partner in verpakkingen. Oók op het gebied van duurzaamheid. Juist wanneer het complex wordt. Als marktleider in de verpakkingsbranche is Cikam altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Samen met Cikam werken aan de verduurzaming van uw verpakkingen?

Via deze link kunt u een momentje inplannen met een van de adviseurs. Zij staan u graag te woord.

RECENTE
BUSINESS CASE

Etiketteerproces automatiseren is de toekomst – Koot Automation & Service

Wil je het als Nederlands bedrijf niet afleggen tegen concurrenten uit lagelonenlanden? “Dan zal je moeten automatiseren. Het etiketteerproces automatiseren is de toekomst”, stelt Twan Bakker, verkoper bij Koot Automation & Service uit Asten. “Anders kunnen ze het in China goedkoper.”

Koot Automation & Service, in 1995 opgericht door Ferry Koot, is specialist op het gebied van automatiseren in de kunststoffenindustrie. Het bedrijf uit Asten ontwerpt, bouwt, installeert en onderhoudt complete automatiseringen voor spuitgieterijen. “Oplossingen verkopen, dat is wat we doen”, aldus Twan Bakker. Hierbij richt Koot zich op het proces direct nadat het kunststof product de matrijs (gietvorm) verlaat. “Als je een robot een product uit de matrijs laat halen, heb je meestal nog tijd over voordat het product wordt afgezet op de transportband. In die tijd kun je andere handelingen doen, zoals het aanbrengen van een etiket, lasermarkeren, stansen of het controleren van het product. Het is efficiënter om dit direct in de productielijn te doen. Wij denken hierbij mee met onze klant: hoe kun je dit proces optimaal benutten?”

Etiketteerproces automatiseren

Bij het automatiseren vertrouwt Koot op een aantal vaste leveranciers van robots en systemen. Voor het etiketteren maakt het Brabantse bedrijf al sinds 2005 gebruik van de Cikam Alpha Etikettenaanbrengsystemen. “We zagen zo’n systeem bij een klant en hebben toen contact opgenomen met Cikam. Sindsdien werken we met de Alpha’s, waarvan we er inmiddels al zo’n vijftig hebben draaien bij diverse klanten”, aldus Bakker. “Het is geen moeilijk systeem; we hebben amper assistentie van Cikam nodig. Als we een exemplaar binnen krijgen, kunnen we meteen aan de slag.”

Ook als het Cikam Alpha 86 Etikettenaanbrengsysteem eenmaal draait bij de klant, verloopt dit vrijwel vlekkeloos. “De Alpha is gewoon een stabiel systeem. Die kwaliteit is voor ons heel belangrijk. Als wij een automatisering bij de klant opleveren, willen wij hier in principe niet meer naartoe. Als we een Alpha inbouwen, hebben we hier geen omkijken meer naar. Die zekerheid hebben we bij Cikam; je weet dat je geen rare dingen hoeft te verwachten. Als je gaat shoppen bij een andere leverancier moet je dat nog maar afwachten.”

Geen luchtbellen

De betrouwbaarheid is volgens Bakker het grootste pluspunt van het Cikam-systeem. “Bovendien zien de aangebrachte etiketten er netjes uit. Klanten die gaan voor uiterlijk en design zijn ook zeer tevreden over de Alpha.” De Alpha 86 biedt tevens mogelijkheden tot modificaties door de technici van Koot. “Het is een universeel systeem, dat breed inzetbaar is. Door een aantal kleine aanpassingen kunnen we zorgen dat de Alpha nog beter binnen een bepaalde automatisering past. Zo hadden we een klant die de wens had om kunststof etiketten te plakken op kunststof producten. Doordat het product bij uitname warm is en iets krimpt, ontstonden er luchtbellen onder het etiket. Door de product- en aanbrengsnelheid perfect op elkaar af te stemmen, hebben we het luchtbelvrij aanbrengen nu goed onder de knie met de Alpha.”

Lunchpauze

De producten van Cikam voldoen aan de hoge kwaliteitseisen van Koot. Alleen dan kan het bedrijf, dat onlangs een tweede vestiging in Duitsland startte, betrouwbare oplossingen leveren. “We merken dat onze naam stabiel is”, aldus Bakker. “Onze klanten zijn heel trouw.” Momenteel zijn er ruim vijfhonderd door Koot ontwikkelde robots in productie in onder meer de Benelux, Duitsland, Amerika en Thailand. “We richten ons vooral op de Benelux, maar je weet nooit hoe een balletje kan rollen. Op een gegeven moment was een Zwitsers bedrijf op zoek naar een robot. Ze belden eerst met een leverancier in Italië, maar omdat ze daar lunchpauze hadden werd er niet opgenomen. Vervolgens belden ze ons. Ze kregen direct antwoord en een week later stond er in Zwitserland een robot op test. Vervolgens startte dit bedrijf een fabriek in Thailand, waar inmiddels twintig robots van ons draaien.”

72 uur onbemand

Onderdelen van balpennen (Pelikan), veiligheidshelmen, elektronische en medische producten, verfdozen, bloempotten en auto-onderdelen van bumper tot airbagbehuizing (Ford); de oplossingen van Koot worden toegepast bij tal van spuitgietprocessen. “Zo hebben we bijvoorbeeld systemen gebouwd waarmee tot 72 uur onbemande productie van bloempotten mogelijk is”, aldus Bakker. “Van zaterdag tot en met maandag is er geen medewerker nodig. Dit bespaart de klant manuren in de nachten en weekenden, want dat is waar het uiteindelijk om draait: de kosten zo laag mogelijk houden. Als je in Nederland wilt produceren, zal je moeten automatiseren. Het etiketteerproces automatiseren is een punt van aandacht. Anders kunnen ze het in China goedkoper.”

RECENT
BLOG ARTIKEL

Zes manieren om uw barcode te optimaliseren

Ervoor zorgen dat uw barcode werkt is eigenlijk vrij makkelijk. Maar juist dit kan een valkuil zijn: als je immers nooit problemen hebt, waarom zou je dan kijken naar manieren om je barcode te optimaliseren? Wij geven zes tips om hier op een makkelijke manier naar te kijken en zo uw barcode te optimaliseren. 

 • Maximaliseer de X dimensie

Dit is het grootste gedeelte en de bouwsteen van de barcode. Zodra je dit vergroot, worden de symbolen en de tolerantie van plus en min groter en dus beter leesbaar voor een scanner.

 • Handhaaf zo min mogelijk witte ruimte

Hoe meer hoe beter geldt ook voor barcodes. Er bestaat niet zoiets als teveel. Als je zo min mogelijke witte ruimte overlaat, zullen er minder fouten voorkomen in het scanproces. In tegenstelling tot wat veel mensen denken geldt dit ook voor QR codes – ook daar zorgt onnodige witte ruimte voor meer fouten.

 • Hou QR-codes zo standaard mogelijk

Het lijkt een trend van de laatste jaren: een zo grappig mogelijke QR code ontwerpen om consumenten zo ver te krijgen hem te scannen. Maar hoe ingewikkelder de QR code wordt om te lezen, des te sneller is een fout gemaakt. En alhoewel het algemeen bekend is dat een persoonlijke QR-code sneller gescand wordt, zal een lege link daarachter sneller onthouden worden.

 • Maak de breedte van de barcode zo nauwkeurig mogelijk om op te gaan in het design

Dit geldt voor één- en tweedimensionale symbolen en moet per geval bepaald worden, niet door een standaard druktechniek. De breedte van de barcode moet worden bepaald door bijvoorbeeld temperatuur en printsnelheid. Nadat dit voor uw ontwerp is vastgesteld, is het zelf aan te raden dit een keer in de zoveel tijd opnieuw te testen.

 • Zorg dat de resolutie van de barcode overeenkomt met de resolutie van de printer

Deze twee waarden zouden op de millimeter nauwkeurig moeten zijn. Als dit niet gelijk is, zal de printer de data uit de barcode wellicht verkeerd overnemen en de breedte van de barcode en de witruimtes anders afdrukken. Dit kan bij ieder soort printer gebeuren: van de simpelste tot de allerduurste exemplaren.

 • Gebruik niet blind barcode bestanden die door een derde partij verstrekt zijn.

Tenzij alle bovenstaande punten nauwkeurig bestudeerd zijn, kan het desastreus zijn om deze bestanden te gebruiken. Door ze zelf op te stellen bent u er zeker van bestanden werken voor het door u gebruikte printproces. Door deze barcodes te gebruiken, brengt u uw producten en de naam van uw bedrijf nodeloos in gevaar.

Wilt u hulp om uw barcode te optimaliseren? of wilt u hulp bij het inrichten van uw etiketten lay-out of etikettensoftware?

Neem dan contact op met Cikam via 036-5397256 of info@cikam.nl. Wij helpen u graag!

Bron: Verpakkingsprofs