Efficiënt etiketteren
etiketteren
Een efficiënt etiketteerproces levert veel besparingen op. Met de oplossingen van Cikam kunt u barcodes, labels en etiketten printen en automatisch aanbrengen. Op alle soorten producten en alle mogelijke posities. Cikam zorgt niet alleen voor de installatie, maar ook voor software, onderhoud en supplies.

Alles in één

Van ontwikkeling tot installatie en van hardware tot software en supplies. Als totaalleverancier zorgt Cikam voor u op alle fronten.

Innovatief maatwerk

Met de software van onze eigen IT-afdeling in combinatie met hardware, kunnen we een oplossing bieden voor elk productieproces.

U kunt door, altijd!

Wij garanderen de continuïteit van uw productieproces, dankzij onze eigen 24 uur beschikbare technische dienst met landelijke dekking.

Meerwaarde

Naast logistieke verbeteringen realiseren we ook een kosten- en tijdbesparing. Zo voegen wij waarde toe aan uw productieproces.

Persoonlijk

Met 73 jaar vakkennis gaan we samen met u elke uitdaging aan, op een persoonlijke en flexibele manier.

Cikam levert totaaloplossingen om barcodes en etiketten te printen en volautomatisch aan te brengen. Het vertrekpunt van onze aanpak is altijd de dagelijkse praktijk van de klant: waar binnen het etiketteerproces zijn er mogelijkheden om (verder) te automatiseren? Met een combinatie van hardware en op maat gemaakte software zorgen wij voor kostenbesparingen door middel van automatisch coderen.

Etikettenprinters

Voor het bedrukken van etiketten is een etikettenprinter noodzakelijk. Cikam heeft een compleet aanbod etikettenprinters, geschikt voor verschillende soorten en formaten etiketten. Cikam is dealer van alle vooraanstaande merken. Samen met de klant bepalen wij welke printer het beste bij de situatie en omgeving past. Ook voor kleuren etikettenprinters kunt u bij ons terecht.

Etikettenaanbrengsystemen

Wanneer de etiketten voorbedrukt zijn, kunnen ze middels een etikettenaanbrengsysteem automatisch op het product worden aangebracht. Op deze manier worden ze nauwkeurig op dezelfde positie aangebracht. Het aanbrengen van etiketten kan op alle zijden van het product; op de bovenkant, zijkant, onderkant of rondom. Ook meerdere zijden etiketteren is mogelijk. En moet er een etiket op een moeilijke positie, dan maken we gebruik van de Cikam robot. Een greep uit ons assortiment: Cikam Alpha Compact Etikettenaanbrengsysteem, Cikam AB-10 Etikettenaanbrengsysteem, Cikam AR-20 Etikettenaanbrengsysteem, Cikam VAR-62 Etikettenaanbrengsysteem.

Etikettendruk- en aanbrengsystemen (print & apply)

Met deze systemen wordt de informatie op het etiket geprint en direct automatisch op het product aangebracht. Het aanbrengen van het etiket kan op verschillende manieren en aan alle zijden van het product, zelfs rondom en op pallets. Deze oplossing is met name geschikt als er variabele informatie op het etiket geprint moet worden, of wanneer er regelmatig een andere etiket lay-out nodig is. Een greep uit ons assortiment: Cikam LA 4050 Etikettendruk- en aanbrengsysteem, Cikam LA 4050 E Etikettendruk- en aanbrengsysteem, Cikam AP 8000 Palletetiketteersysteem, Cikam LA 5300 Etikettendruk- en aanbrengsysteem,

Inkjet

Voor het aanbrengen van een kleine hoeveelheid of van variabele informatie, zoals een houdbaarheidsdatum, is het bedrukken middels inkjet een goede mogelijkheid. U heeft dan geen etiketten meer nodig, omdat de informatie direct op het product wordt geprint. Een greep uit ons assortiment: Cikam iJet Inkjetsysteem HP, Cikam X1Jet Inkjetsysteem, Cikam X2Jet Inkjetsysteem, Cikam X4Jet Inkjetsysteem.

Etikettendruksoftware

Het zelf bedrukken van etiketten wordt steeds vaker gedaan. Of het nu gaat om productherkenning, logistiek, verzendetiketten of productbesturing, bijna alles wordt door de computer ondersteund. Cikam onderscheidt zich door op maat gemaakte software-oplossingen te koppelen aan systemen, maar levert ook een kant- en klaar etikettendruksoftware pakket.

Etiketten en linten

Op bijna elk product of doos gaat een zelfklevend etiket met een barcode of productinformatie. Dit betekent heel veel verschillende soorten etiketten voor diverse toepassingen en ondergronden. Voor het bedrukken van deze etiketten zijn ook linten nodig. Door het etiketteersysteem, etiket, lint en product goed op elkaar af te stemmen, wordt het beste eindresultaat bereikt. Cikam kan alle soorten etiketten en linten leveren en voorbedrukken.

Sander van der zeijden
Informeert je graag over de mogelijkheden in etiketteren
Cikam_Etiketteren_Sander_van_der_Zeijden
Typische
uitdaging van een klant
 • Uitdaging
  Flexibel voldoen aan de vraag van de klant
 • Doelstelling
  Snel in spelen op de behoefte van de klant met een flexibel etiketteersysteem.
 • Cikam oplossing
  Na aanschaffen van de hardware over gegaan op maatwerk software; logistieke informatie uit ERP systeem wordt gekoppeld aan etiketteersoftware waarmee de planner etiketten vormgeeft en aanmaakt.
In de praktijk
Hoe je een grote IT-vernieuwing succesvol doorvoert? Niet te veel willen, mensen binnen je bedrijf mee nemen tijdens het proces en kiezen voor flexibele partij. Voor ons is Cikam die flexibele partij op het gebied van etiketteren.
Cees-Dirk Holwerda - Pop Vriend Seeds, Supply Chain Coordinator
Wij zijn
Cikam
 • 210
  Nieuwe installaties per jaar
 • 170
  Miljoen etiketten per jaar
 • 20
  Miljoen m2 linten per jaar
Cikam
Partners
RECENTE
BUSINESS CASE

Etiketteerproces automatiseren is de toekomst – Koot Automation & Service

Wil je het als Nederlands bedrijf niet afleggen tegen concurrenten uit lagelonenlanden? “Dan zal je moeten automatiseren. Het etiketteerproces automatiseren is de toekomst”, stelt Twan Bakker, verkoper bij Koot Automation & Service uit Asten. “Anders kunnen ze het in China goedkoper.”

Koot Automation & Service, in 1995 opgericht door Ferry Koot, is specialist op het gebied van automatiseren in de kunststoffenindustrie. Het bedrijf uit Asten ontwerpt, bouwt, installeert en onderhoudt complete automatiseringen voor spuitgieterijen. “Oplossingen verkopen, dat is wat we doen”, aldus Twan Bakker. Hierbij richt Koot zich op het proces direct nadat het kunststof product de matrijs (gietvorm) verlaat. “Als je een robot een product uit de matrijs laat halen, heb je meestal nog tijd over voordat het product wordt afgezet op de transportband. In die tijd kun je andere handelingen doen, zoals het aanbrengen van een etiket, lasermarkeren, stansen of het controleren van het product. Het is efficiënter om dit direct in de productielijn te doen. Wij denken hierbij mee met onze klant: hoe kun je dit proces optimaal benutten?”

Etiketteerproces automatiseren

Bij het automatiseren vertrouwt Koot op een aantal vaste leveranciers van robots en systemen. Voor het etiketteren maakt het Brabantse bedrijf al sinds 2005 gebruik van de Cikam Alpha Etikettenaanbrengsystemen. “We zagen zo’n systeem bij een klant en hebben toen contact opgenomen met Cikam. Sindsdien werken we met de Alpha’s, waarvan we er inmiddels al zo’n vijftig hebben draaien bij diverse klanten”, aldus Bakker. “Het is geen moeilijk systeem; we hebben amper assistentie van Cikam nodig. Als we een exemplaar binnen krijgen, kunnen we meteen aan de slag.”

Ook als het Cikam Alpha 86 Etikettenaanbrengsysteem eenmaal draait bij de klant, verloopt dit vrijwel vlekkeloos. “De Alpha is gewoon een stabiel systeem. Die kwaliteit is voor ons heel belangrijk. Als wij een automatisering bij de klant opleveren, willen wij hier in principe niet meer naartoe. Als we een Alpha inbouwen, hebben we hier geen omkijken meer naar. Die zekerheid hebben we bij Cikam; je weet dat je geen rare dingen hoeft te verwachten. Als je gaat shoppen bij een andere leverancier moet je dat nog maar afwachten.”

Geen luchtbellen

De betrouwbaarheid is volgens Bakker het grootste pluspunt van het Cikam-systeem. “Bovendien zien de aangebrachte etiketten er netjes uit. Klanten die gaan voor uiterlijk en design zijn ook zeer tevreden over de Alpha.” De Alpha 86 biedt tevens mogelijkheden tot modificaties door de technici van Koot. “Het is een universeel systeem, dat breed inzetbaar is. Door een aantal kleine aanpassingen kunnen we zorgen dat de Alpha nog beter binnen een bepaalde automatisering past. Zo hadden we een klant die de wens had om kunststof etiketten te plakken op kunststof producten. Doordat het product bij uitname warm is en iets krimpt, ontstonden er luchtbellen onder het etiket. Door de product- en aanbrengsnelheid perfect op elkaar af te stemmen, hebben we het luchtbelvrij aanbrengen nu goed onder de knie met de Alpha.”

Lunchpauze

De producten van Cikam voldoen aan de hoge kwaliteitseisen van Koot. Alleen dan kan het bedrijf, dat onlangs een tweede vestiging in Duitsland startte, betrouwbare oplossingen leveren. “We merken dat onze naam stabiel is”, aldus Bakker. “Onze klanten zijn heel trouw.” Momenteel zijn er ruim vijfhonderd door Koot ontwikkelde robots in productie in onder meer de Benelux, Duitsland, Amerika en Thailand. “We richten ons vooral op de Benelux, maar je weet nooit hoe een balletje kan rollen. Op een gegeven moment was een Zwitsers bedrijf op zoek naar een robot. Ze belden eerst met een leverancier in Italië, maar omdat ze daar lunchpauze hadden werd er niet opgenomen. Vervolgens belden ze ons. Ze kregen direct antwoord en een week later stond er in Zwitserland een robot op test. Vervolgens startte dit bedrijf een fabriek in Thailand, waar inmiddels twintig robots van ons draaien.”

72 uur onbemand

Onderdelen van balpennen (Pelikan), veiligheidshelmen, elektronische en medische producten, verfdozen, bloempotten en auto-onderdelen van bumper tot airbagbehuizing (Ford); de oplossingen van Koot worden toegepast bij tal van spuitgietprocessen. “Zo hebben we bijvoorbeeld systemen gebouwd waarmee tot 72 uur onbemande productie van bloempotten mogelijk is”, aldus Bakker. “Van zaterdag tot en met maandag is er geen medewerker nodig. Dit bespaart de klant manuren in de nachten en weekenden, want dat is waar het uiteindelijk om draait: de kosten zo laag mogelijk houden. Als je in Nederland wilt produceren, zal je moeten automatiseren. Het etiketteerproces automatiseren is een punt van aandacht. Anders kunnen ze het in China goedkoper.”

RECENT
BLOG ARTIKEL

Zes manieren om uw barcode te optimaliseren

Ervoor zorgen dat uw barcode werkt is eigenlijk vrij makkelijk. Maar juist dit kan een valkuil zijn: als je immers nooit problemen hebt, waarom zou je dan kijken naar manieren om je barcode te optimaliseren? Wij geven zes tips om hier op een makkelijke manier naar te kijken en zo uw barcode te optimaliseren. 

 • Maximaliseer de X dimensie

Dit is het grootste gedeelte en de bouwsteen van de barcode. Zodra je dit vergroot, worden de symbolen en de tolerantie van plus en min groter en dus beter leesbaar voor een scanner.

 • Handhaaf zo min mogelijk witte ruimte

Hoe meer hoe beter geldt ook voor barcodes. Er bestaat niet zoiets als teveel. Als je zo min mogelijke witte ruimte overlaat, zullen er minder fouten voorkomen in het scanproces. In tegenstelling tot wat veel mensen denken geldt dit ook voor QR codes – ook daar zorgt onnodige witte ruimte voor meer fouten.

 • Hou QR-codes zo standaard mogelijk

Het lijkt een trend van de laatste jaren: een zo grappig mogelijke QR code ontwerpen om consumenten zo ver te krijgen hem te scannen. Maar hoe ingewikkelder de QR code wordt om te lezen, des te sneller is een fout gemaakt. En alhoewel het algemeen bekend is dat een persoonlijke QR-code sneller gescand wordt, zal een lege link daarachter sneller onthouden worden.

 • Maak de breedte van de barcode zo nauwkeurig mogelijk om op te gaan in het design

Dit geldt voor één- en tweedimensionale symbolen en moet per geval bepaald worden, niet door een standaard druktechniek. De breedte van de barcode moet worden bepaald door bijvoorbeeld temperatuur en printsnelheid. Nadat dit voor uw ontwerp is vastgesteld, is het zelf aan te raden dit een keer in de zoveel tijd opnieuw te testen.

 • Zorg dat de resolutie van de barcode overeenkomt met de resolutie van de printer

Deze twee waarden zouden op de millimeter nauwkeurig moeten zijn. Als dit niet gelijk is, zal de printer de data uit de barcode wellicht verkeerd overnemen en de breedte van de barcode en de witruimtes anders afdrukken. Dit kan bij ieder soort printer gebeuren: van de simpelste tot de allerduurste exemplaren.

 • Gebruik niet blind barcode bestanden die door een derde partij verstrekt zijn.

Tenzij alle bovenstaande punten nauwkeurig bestudeerd zijn, kan het desastreus zijn om deze bestanden te gebruiken. Door ze zelf op te stellen bent u er zeker van bestanden werken voor het door u gebruikte printproces. Door deze barcodes te gebruiken, brengt u uw producten en de naam van uw bedrijf nodeloos in gevaar.

Wilt u hulp om uw barcode te optimaliseren? of wilt u hulp bij het inrichten van uw etiketten lay-out of etikettensoftware?

Neem dan contact op met Cikam via 036-5397256 of info@cikam.nl. Wij helpen u graag!

Bron: Verpakkingsprofs