Een veilige omgeving door een gesloten kassasysteem- Primera Lelystad

Ronald Riecker, eigenaar van Primera Lelycentre, kreeg herhaaldelijk te maken met overvallen en schafte daarom twee jaar geleden een gesloten kassasysteem aan. Wat zijn zijn ervaringen?

Het ondernemersplatform van Ritmeester is te gast bij Ronald Riecker, eigenaar van Primera Lelycentre. Ooit begonnen in de eerste Primera van Nederland, ondertussen eigenaar van zes Primera filialen. Nadat zijn winkel herhaaldelijk te maken kreeg met overvallen, kwam hij twee jaar geleden landelijk in het nieuws met zijn crowdfunding actie om een gesloten kassasysteem te kunnen financieren. Ronald vertelt ons meer over zijn ervaringen met het gesloten kassasysteem en het belang van een veilig betaalsysteem in de toekomst.

Een veilige omgeving door een gesloten kassasysteem

“Twee jaar geleden was de maat vol. Na de zoveelste overval heb ik een crowdfunding actie gestart voor iets wat ik eerder bij een sigarenboer in Spanje gezien heb: een gesloten kassasysteem.” vertelt Ronald. Bij een gesloten kassasysteem wordt de contante betaling door de klant in een automaat gedaan. De automaat checkt het geld op echtheid, telt het bedrag en bewaart het geld in het systeem of roomt het direct af in de ingebouwde kluis. De klant krijgt zijn eventuele wisselgeld direct uit de automaat terug. “Met het gesloten betaalsysteem kan niemand bij het geld. In deze winkel werken we niet meer met normale kassalades. Alles gaat via het gesloten kassasysteem of de pin. Voor overvallers is hier dus niks meer te halen. Dat brengt veel rust mee op de winkelvloer. Voor mezelf maar vooral voor mijn medewerkers die dagelijks in de winkel staan.”

primera; gesloten kassasysteem; kassasysteem; betaalsysteem; geld; cash; winkel; retail; veilige omgeving

Meer voordelen dan alleen veiligheid

Het systeem biedt nu al vele voordelen. Er is geen ‘open geld’ meer waardoor diefstal onmogelijk is, het is veiliger voor medewerkers om op rustige momenten alleen in de winkel staan, geen kasverschillen meer door telfouten tijdens het afrekenen, vals geld wordt direct herkend en het is ook nog een hygiënisch. Doordat de handeling van het afrekenen wegvalt, kan het winkelpersoneel efficiënter werken en is er meer tijd voor persoonlijk contact met de klant.

Het enige nadeel? Het is een duur systeem. “Het is een flinke investering maar de controle, veiligheid en vrijheid die we daarvoor terug krijgen is het meer dan waard. Vooral in winkels waar problemen zijn met veiligheid rondom contant geld is dit betaalsysteem een absolute meerwaarde.” aldus Ronald.

Oog op de toekomst: veilig betaalsysteem is onmisbaar

Ondanks dat contante betalingen door de jaren heen minder worden, blijft het een belangrijk betaalmiddel in tabaks- en gemakzaken. Dat zal de komende jaren een uitdaging worden. “Wanneer het verkoopverbod voor tabak in supermarkten van kracht gaat, wordt het belang van dit systeem alleen maar groter. Als de voorspellingen uit gaan komen, hebben we straks te maken met nog grotere geldstromen door extra tabakskopende klanten. Ik houd mijn hart vast voor wat er dan gebeurt. Op dit moment heb ik het systeem nog maar in één winkel, maar ik ben zeker voornemens om dit voor mijn andere filialen ook aan te schaffen. Veiligheid in de winkel staat voorop.”

Bekijk in onderstaande video hoe het systeem werkt.

Dit artikel verscheen eerder op myRITMEESTER, het ondernemersplatform van Ritmeester

 

Elisabeth Beuningh

Wil je meer weten over deze oplossing?