Contant geld: vriend of vijand

De een heeft het bijna nooit meer op zak, de ander zweert erbij: contant geld. Is het jouw vriend of vijand?

De een heeft het bijna nooit meer op zak, de ander zweert erbij: contant geld. Het blijft een gespreksonderwerp waar de meningen over verdeeld zijn. Als ik vertel wat wij bij Cikam verkopen, krijg ik steevast de vraag ‘maar contant geld gaat toch bijna weg?’. Kennelijk leeft dat bij veel mensen, echter de praktijk wijst anders uit.

Neem nou mijn dochter van 16. De afgelopen weken kreeg ze contant uitbetaald bij haar oppasadres, kreeg ze contant terugbetaald van een vriendin en kreeg ze contant een leuk zakcentje van haar tante. Ik vroeg haar of ik het van haar over moest nemen zodat ik het op haar spaarrekening kon storten. “Nee hoor, ik spaar liever contant geld, want dat geef ik minder makkelijk uit. En ik voel me er veel rijker door, want ik kan het vasthouden. Ik hou gewoon van contant geld!”, was haar spontane reactie.

Vervolgens had ze deze week haar eerste werkdag als caissière bij Albert Heijn. “En hoe was het, had je alleen een pinkassa of ook voor contant geld?”, vroeg ik haar (na al die jaren bij Cikam met de focus op contant geld was dat uiteraard de eerste vraag die in me op kwam). “Ja was heel leuk, maar al die mensen die met contant geld betalen is echt verschrikkelijk! Ik had een vrouw die tien euro in alleen maar muntjes gaf, dus toen moest ik het helemaal uittellen, dat duurde echt lang. En dan al die kinderen die maar één ding kopen en contant betalen. O ja en als je op de kassa verkeerd aanslaat hoeveel contant geld de klant geeft, dan moet je het zelf terug rekenen, uit je hoofd of met een rekenmachine. Echt, ik wist niet dat er nog zoveel mensen met contant geld betalen!” Dus…

Dit praktijkvoorbeeld laat duidelijk zien dat contant geld voor de consument veelal fijn en noodzakelijk is, maar voor een ondernemer/winkelier tijdrovend en kostbaar. Oftewel, contant geld is je vriend of vijand. Met de oplossingen van Cikam proberen we deze twee uitersten dichter bij elkaar te krijgen door contante betalingen te automatiseren, zowel bij de kassa als ook bij de zelfscan. Zo kan iedereen toch contant betalen, maar hoeft de caissière niet meer te tellen, worden er geen fouten gemaakt met het teruggeven van wisselgeld en worden de wachtrijen niet onnodig lang. En dan wordt contant geld ineens ieders vriend!

Céline Versterre

zelfscan; self-checkout; Glory; Cikam; supermarkt; zelfscannen; checkout; orderkiosk; vriend

Céline Versterre

Denkt graag mee op het gebied van geldverwerking.