Contant geld blijft relevant: Algemene Ledenvergadering van Betaalvereniging Nederland

Contant geld leek op weg naar de vergetelheid maar niets is minder waar. Daarom stond het informele programma van de Algemene Ledenvergadering van Betaalvereniging Nederland op 16 mei jongstleden in het teken van contant geld.

Inge van Dijk, divisiedirecteur Betalen, Cash & Marktinfrastructuur bij DNB, sprak de leden toe over het belang van een goede contantgeldvoorziening. Ze benadrukte het belang van de beschikbaarheid en acceptatie van contant geld en drong er bij de sector op aan om snel digitale terugvalopties in te voeren voor het geval van pinstoringen aan de toonbank.

Michel van Bommel, beleidsadviseur bij de Betaalvereniging, gaf een overzicht van de voortgang van nieuwe Nederlandse en Europese wetsvoorstellen voor contant geld. Deze wetgeving stelt eisen aan een landelijk dekkend netwerk van geldautomaten, gratis toegang tot deze automaten voor bankklanten, voldoende beschikbaarheid van geldtransporten, en verplichte gratis acceptatie van contant geld aan de toonbank.

Renate de Vree, hoofd Producten en Standaarden bij de Betaalvereniging, presenteerde de eerste resultaten van een onderzoek naar de kosten van een mogelijke acceptatieplicht voor contant geld bij toonbankinstellingen. Dit onderzoek zal uiteindelijk elf verschillende soorten toonbankinstellingen omvatten. Het onderzoek voor gemeenten, detailhandel en openbaar vervoer is bijna afgerond.

De bijeenkomst werd afgesloten met een levendige paneldiscussie tussen CEO Peggy Corstens van Geldmaat, directeur Eus Peters van de Raad Nederlandse Detailhandel, en managing director Bas Rodenberg van geldtransporteur Brink’s. Onder leiding van discussieleider Gijs Boudewijn, directeur van de Betaalvereniging, besprak het panel de uitdagingen rondom de opkomende acceptatieplicht voor contant geld. De conclusie was duidelijk: we moeten streven naar innovatieve, veilige en betaalbare oplossingen.