Cikam 75 jaar; lustrumjaar feestelijk ingeluid

Op 1 januari 2020 is het lustrumjaar van Cikam feestelijk ingeluid tijdens een borrel met het personeel. Dit jaar bestaat Cikam 75 jaar en dat gaan we het hele jaar vieren! Maar hoe is dit tot stand gekomen en hoe gaat Cikam het komende jaar bijzonder maken?

Op 1 januari 2020 is het lustrumjaar van Cikam feestelijk ingeluid tijdens een borrel met het personeel. Dit jaar bestaat Cikam 75 jaar en dat gaan we het hele jaar vieren! Maar hoe is dit tot stand gekomen en hoe gaat Cikam het komende jaar bijzonder maken?

Cikam vanaf 1945

Op dinsdag 15 mei 1945 richt Frédéric Citroen het bedrijf Cikam Bedrijfsmachine Maatschappij NV op. De Nederlandse samenleving is herstellende na de Tweede Wereldoorlog en het bedrijfsleven moet weer op gang komen. Maar Frédéric Citroen waagt het erop en met veel succes, want na 75 jaar en drie generaties verder bestaat het familiebedrijf nog steeds.

In de eerste bestaansjaren levert Cikam (afkorting van Citroen Kantoor Machines) stencilmachines, papier, inkt en technische serviceverlening. De doelgroepen zijn o.a. grote scheepvaartondernemingen, banken en verzekeringsmaatschappijen, ministeries, overheden, vakbonden en effecten- en huizenmakelaars. In 1947 is Ellams Duplicating Machines Co. Ltd. de eerste Europese fabrikant die weer na WOII de productie opstart maakt voor duplicator machines. Cikam wordt dan importeur voor Nederland. Gedurende de jaren 50 worden er enveloppen open- en sluitmachines toegevoegd aan het leveringsprogramma, voor een betere en efficiëntere dagelijkse postlogistiek.

De tweede generatie zoon Eric Citroen voegt vanaf 1967 ook andere oplossingen toe aan het portfolio. Te weten, oplossingen voor de postmarkt in Nederland en Barcode print- en aanbrengsystemen. Daarnaast vindt er in dat jaar ook een belangrijke maatschappelijke overgang plaats. De weeklonen worden maandsalarissen die door de banken worden uitbetaald. Cikam speelt daar adequaat op in door bankbiljetten- en muntverwerkende machines te gaan leveren om de banken hierin te kunnen faciliteren. Tevens levert in 1976 als eerste geldautomaten aan de banken in Nederland. Bij de introductie van de euro in 2002 is Cikam het eerste bedrijf dat aan de retail tienduizenden nieuwe bankbiljetten detectie apparaten levert. Zo breidt Cikam zich gedurende de jaren uit door in verschillende divisies oplossingen te verkopen om routinematige processen te automatiseren.

Om terug te keren naar een niche marktspeler is Cikam zich vanaf juli 2018, onder leiding van de derde generatie Andrew Citroen, gaan richten op geldverwerkingssystemen. Deze focus is het begin van de Cikam zoals ze nu bestaat; marktleider in oplossingen voor contante geldverwerking.

Cikam; Cikam 75 jaar; lustrumjaar

Cikam nu

Cikam wordt meer en meer een IT-bedrijf. Met een groot assortiment aan hardware systemen, tientallen software koppelingen tussen onze systemen en diverse POS-leveranciers en de ontwikkeling van eigen software voor de retail (Cikam Cash Monitor, Cikam Cash Explorer en Cikam Cash Analyticus) durven we ons dit lustrumjaar met gepaste trots ‘marktleider’ te noemen. Met een team enthousiaste medewerkers (consultants, technische service dienst, IT en support) weten we zowel in frontoffice als backoffice bij klanten de veiligheid, efficiëntie en inzicht te verhogen. Dat is ons gezamenlijke doel en daar willen we komend jaar nog veel meer klanten blij mee maken.

Lustrumjaar

Het hele jaar zal in het teken staan van het lustrum, onder andere door het voeren van het speciale lustrumlogo en speciale acties voor onze trouwe klanten, relaties en partners. Daarnaast is er een lustrumprogramma opgezet met een aantal hoogtepunten. Na de aftrap op 1 januari 2020 zal het 75-jarig bestaan op 15 mei 2020 gevierd worden met een bedrijfsuitje voor onze medewerkers. Op 15 augustus 2020 wordt er een lustrumfeest gevierd met onze partners, relaties en personeel op een schip tijdens SAIL 2020, mede omdat Amsterdam de stad van oprichting is. Het lustrumjaar wordt op 15 december 2020 met het personeel afgesloten. Ook zal er een speciaal lustrum editie van het Cikam magazine Easycash uitgegeven worden. Kortom, komend jaar mag iedereen weten dat Cikam 75 jaar bestaat!

Elisabeth Beuningh

Denkt graag mee op het gebied van geldverwerking.