Hoe kunnen we contante betalingen bij tankstations volledig veilig maken?

Het gebruik van contant geld neemt af in Nederland, maar het is nog steeds een wettig betaalmiddel en in tankstations vinden dan ook nog altijd veel contante betalingen plaats. Het is belangrijk dat deze veilig, snel en efficiënt worden afgehandeld. Maar hoe?

Contant betalen bij tankstations

Het is belangrijk voor bepaalde doelgroepen dat contant geld blijft bestaan, ook bij tankstations. ‘Cashen’ moet kunnen, maar wel veilig! Dat erkennen drieëntwintig organisaties, waaronder grote banken en MKB-Nederland, ook. Zij hebben recent hun handtekening gezet onder een nieuw Convenant Contant Geld. Doel van de afspraken is er voor te zorgen dat contant geld goed blijft functioneren als betaalmiddel aan de kassa, ook als geleidelijk steeds meer elektronisch betaald wordt.

“Gemiddeld is in Nederland nog 30 procent van alle betalingen contant. Hoe hoog dit percentage is voor contant betalen bij tankstations hangt af van verschillende factoren. De locatie is er hier één van, net als de doelgroep. Chauffeurs krijgen bijvoorbeeld soms daggeld mee en kopen dan hun spullen contant. Ook buitenlandse toeristen betalen vaak contant bij tankstations en onderweg. En ook het aantal zakelijke rijders met een tankpas heeft invloed op het percentage contante betalingen. Zelfs de periode van de maand kan van invloed zijn. Dit in verband met het uitbetalen van het salaris”, weet Elisabeth Beuningh van Cikam.

cashen; tankstations; bezinestation; Cikam; petrol; cash; contant geld; betalen; kassa; gesloten betaalsysteem; gesloten kassasysteem;

Contant betalen gemakkelijk door koppeling met gesloten kassasysteem

Zij is thuis in de wereld van het contante geld vanwege het Cikam Easy Cash betaalsysteem. Met zo’n betaalsysteem wordt de stroom van contant geld volledig geautomatiseerd en veilig opgeborgen. “Dat heeft voordelen, een foutje is namelijk zo gemaakt door een medewerker. Via ons gesloten betaalsysteem zijn fouten uitgesloten; de klant werpt zijn contante geld in het systeem en rekent zo eenvoudig af. Wisselgeld krijgt men automatisch terug. En de ondernemer heeft altijd en overal overzicht in de cash geldstroom. Via dashboards en rapporten is er een overzicht van alle transacties en de actuele inhoud van het systeem”, aldus Beuningh.

Cikam heeft een directe koppeling met onder andere de FuelPOS-software van TSG en Extendas. Dat maakt het ‘cashen’ nog makkelijker. Maar ook met kioskpartners, zoals De Digitale en Jamezz. “Steeds meer ondernemers stappen over op een automatisch betaalsysteem gekoppeld aan een kassa of bestelzuil. Doordat er dan ook contant kan worden afgerekend bij een bestelzuil kan een ondernemer zelfs zonder kassamedewerker gaan werken. Dat is een grote besparing. Daarbij is het een gesloten systeem; wat als contant is aangeslagen moet in het Cikam-systeem zitten. Daarmee zijn kasverschillen uitgesloten. Als de betaling niet is voltooid, wordt de betaling niet als afgerond doorgegeven aan de kassa of de bestelzuil”, verklaart Beuningh.

cashen; tankstations; bezinestation; Cikam; petrol; cash; contant geld; betalen; kassa; gesloten betaalsysteem; gesloten kassasysteem;

Nieuwe tabakswetgeving: Mogelijk meer contante betalingen tankstations

Het Cikam Easy Cash systeem wordt momenteel in verschillende tankstations toegepast. Beuningh verwacht echter dat de nieuwe tabakswetgeving, waarbij supermarkten geen tabak meer mogen verkopen en tankstations nog wel, de wind in de zeilen van het Cikam Easy Cash betaalsysteem zal zetten. “Op de één of andere manier rekent de tabakskoper vaak contant af. En met de verwachte drukte kun je dit dan maar het beste snel, efficiënt en veilig laten plaatsvinden.” Afhankelijk van de investering die gedaan moet worden is de terugverdientijd te overzien, stelt Beuningh. “Het hangt natuurlijk af van hoe het proces nu geregeld is, hoeveel kasverschillen er zijn en welk systeem er geplaatst wordt, maar over het algemeen is het systeem in achttien maanden terugverdiend.”

Bron: Move On magazine

Elisabeth Beuningh

Denkt graag mee op het gebied van geldverwerking.