Uniek kartonverpakkingssysteem voor op maat verpakken
verpakken

In het hoogseizoen verwerkt Docdata 400.000 online bestelde producten per dag. ‘Met zulke enorme volumes is mechaniseren een must’, aldus algemeen directeur Jack Heijkans. Voor het snel en op maat verpakken van middelgrote producten vertrouwt Docdata op het Cikam CartonWrap Kartonverpakkingssysteem.

Docdata, onderdeel van Ingram Micro Inc., is het grootste e-commerce fulfilmentbedrijf in de Benelux. ‘Om marktleider te blijven, moeten we continu innoveren’, stelt Jack Heijkans. ‘Met klanten als bol.com, Bijenkorf, Hewlett Packard en ABN Amro zijn onze volumes vele malen groter dan die van onze concurrenten, met een groei van 20 à 30 procent per jaar. Dat betekent ook dat bij ons de noodzaak om te mechaniseren groter is. Anders kun je niet 400.000 items per dag verwerken.’

In een zoektocht naar een volautomatisch kartonverpakkingssysteem stuitte Docdata op één probleem: dit was er niet. ‘De markt van online verkoop – en de daarbij behorende fulfilment – is in tien jaar tijd geëxplodeerd. Fabrikanten hebben hier simpelweg nog niet op ingespeeld. In zo’n geval kun je twee dingen doen. Of je wacht tot iemand anders een oplossing verzint. Of je trekt de stoute schoenen aan en helpt mee om zelf een kartonverpakkingssysteem te creëren. Wij hebben gekozen voor het laatste. Onze engineeringsafdeling heeft de behoefte beschreven voor een kartonverpakkingssysteem, dat we samen met Cikam hebben ontwikkeld. Een systeem dat uniek is in de wereld.’

Duurzame besparingen met kartonverpakkingssysteem

De Cikam CartonWrap, sinds september 2015 operationeel in het Waalwijkse warehouse van Docdata, kan volledig geautomatiseerd tot wel 1.000 producten per uur verpakken. Producten met verschillende vormen en formaten, en ook meerdere producten per order. De order gaat door een 3D-scanner, waarna het systeem een verpakking op maat snijdt, met zo min mogelijk snijafval. Ondertussen wordt de factuur geprint, die samen met de order op het karton wordt geplaatst. Vervolgens wordt de verpakking gevouwen en dichtgelijmd. Tot slot wordt het etiket geprint en aangebracht. Heijkans: ‘Cikam heeft van elke stap in het systeem een aparte unit gemaakt. Dat is heel overzichtelijk voor onze medewerkers van de technische dienst bij onderhoud of eventuele storingen. Daar heeft Cikam goed over nagedacht.’

Het kartonverpakkingssysteem heeft volgens de algemeen directeur enkele grote voordelen. ‘Consumenten vinden het vervelend als er veel opvulmateriaal bij hun bestelling zit. De Cikam CartonWrap maakt de verpakking naadloos en stevig om het product heen, zodat er geen opvulmateriaal meer nodig is. Dit levert niet alleen een besparing in materiaal op, maar ook in mensen en machines om dit in de verpakking te doen.’ Twee andere duurzame voordelen van het op maat verpakken: er is minder verpakkingsmateriaal nodig en er passen meer pakketten in de vrachtwagen.

Wapenwedloop

De besparingen – zowel in geld als voor het milieu – zijn relevant, stelt Heijkans. ‘Maar het grootste voordeel is de snelheid die het systeem ons biedt. We zitten in een soort economische wapenwedloop; de partij die snel het grootste volume kan leveren, die is de winnaar. En om in een kort tijdsbestek grote volumes te kunnen verwerken, heb je systemen als de Cikam CartonWrap nodig. Systemen die niet honderd of tweehonderd producten per uur kunnen verwerken, maar wel duizend of meer. Dat is de norm aan het worden, om te kunnen voldoen aan de cut-off tijden.’

De cut-off tijd voor online bestellingen via bol.com was in 2009 nog 18.00 uur. ‘Inmiddels geldt voor reguliere producten: voor middernacht besteld, morgen in huis. Mede dankzij oplossingen als de Cikam CartonWrap kunnen we die cut-off tijd waarmaken. Want de belofte aan de klant is heilig’, aldus Heijkans. ‘En die window zal verder opschuiven. Misschien gaan we wel toe naar voor 15.00 uur besteld, ’s avonds nog in huis.’

24-uurseconomie

Om klaar te zijn voor de toekomst wordt , op een steenworp afstand van de huidige locatie, een geheel gemechaniseerd warehouse voor bol.com gebouwd. Heijkans: ‘In 2017 worden de eerste 50.000 vierkante meter opgeleverd, van in totaal 100.000 vierkante meter. In het nieuwe warehouse zullen we een volledige 24-uurs economie gaan draaien, met een uitgebreid machinepark.’ Ook de Cikam CartonWrap zal meeverhuizen. ‘Ik verwacht dat we over een paar jaar een aantal van zulke systemen hebben staan, met karton van verschillende breedtes om zo efficiënt mogelijk te kunnen verpakken.’

Efficiënter, sneller, milieuvriendelijker, meer werkplezier voor haar mensen. Docdata is continu aan het kijken hoe ze haar logistieke processen kan verbeteren. Dit werd in 2015 beloond met de VLM Dutch Logistics Award. ‘We zijn ontzettend trots dat we de meest prestigieuze prijs hebben gewonnen die Nederland heeft op logistiek gebied’, aldus Heijkans, die al jarenlang gebruik maakt van de maatwerkoplossingen van Cikam. ‘Vanaf het prille begin werken we al samen. Dat begon met couverteersystemen voor facturen die met een plakstrip op de pakketten werden aangebracht en een kartonverpakkingssysteem met zelfklevend karton. En ook nu bij de Cikam CartonWrap kijkt Cikam intensief mee, hoe we het systeem steeds verder kunnen verfijnen. Wij helpen graag mee aan de ontwikkeling van systemen waar binnen fulfilment behoefte aan is.

RECENTE
BUSINESS CASE

Snel en op maat verpakken met Cartonwrap voor E-commerce – Docdata

Super snel op maat verpakken, dat is de toekomst voor de e-commerce; echter daar willen we met z’n allen naar toe. Enerzijds om kosten te besparen, anderzijds omwille van het milieu. Welke ontwikkelingen spelen hierop in en met welke resultaten?

E-fulfilment bedrijf Docdata (onderdeel van Ingram Micro Inc.) is een toonaangevend internationaal e-commercebedrijf dat slimme oplossingen biedt voor vraagstukken uit de e-commerce keten. Eén van de vraagstukken bleek het automatisch en op maat verpakken van online bestellingen. De oplossing hebben zij gevonden in de Cikam CartonWrap, een verpakkingsysteem dat volledig geautomatiseerd producten op maat kan verpakken.

Cikam CartonWrap

De eerste Cikam CartonWrap staat sinds september bij Docdata. Jack Heijkans, General Manager Docdata, vertelt: “Wij gaan graag vooruitstrevend te werk en zoeken altijd naar oplossingen om de beloftes aan onze opdrachtgevers, waar te kunnen maken. Al tijdig zagen wij dat de verkooppieken hoger werden en van kortere duur. Met een cut-off tijd tot laat in de avond, wachten de mensen vaak tot het laatste moment met bestellen, omdat ze weten dat het toch de volgende morgen geleverd wordt. De Cikam CartonWrap is een van de oplossingen die bijdraagt aan het waarmaken van die belofte.”

Het systeem maakt een stevige doos passend om het product heen, zonder lucht, zodat er minder karton verbruikt wordt en er geen opvulmateriaal nodig is. “Hierdoor kunnen er meer pakketjes in de vrachtwagen. Dit komt het milieu ten goede. De wijze waarop het systeem werk, tezamen met een unieke combinatie van hardware en software, maakt het efficiënt en kostenbesparend,” aldus Andrew Citroen, directeur Cikam.

De Cikam CartonWrap kan circa 1.000 producten per uur verpakken. Dit maakt het dé oplossing voor het verwerken van online bestellingen.

RECENT
BLOG ARTIKEL

Op maat verpakken Cikam CMC CartonPack

De mogelijkheden van volautomatisch op maat verpakken worden steeds groter. In navolging van de Cikam CMC CartonWrap 1000 presenteert de leverancier van verpakkingsoplossingen nu de Cikam CMC CartonPack. Wereldwijd worden deze verpakkingssystemen bekroond op het gebied van supply chain innovatie. Volgens Wendi Bosma van Cikam markeren deze systemen het begin van een nieuw tijdperk van duurzaam verpakken op de juiste maat van het product.

Automatiseren een must

“Het onnodig versturen van lucht is daarmee teneinde én het verpakken gaat zo’n 20x sneller dan handmatig. Dat moet ook wel, want door de groei in e-commerce neemt het aantal pakketten enorm toe. Daarbij schuift de uiterste besteltijd steeds verder op. Er ligt een grote druk op logistieke bedrijven om al die pakketten elke dag weer op tijd de deur uit te krijgen. Dit dwingt bedrijven er toe hun focus te richten op het verhogen van de productiviteit. Automatiseren wordt een must”, aldus Bosma.

Op maat verpakken zonder lucht of opvulmateriaal

“Consumenten ergeren zich vaak aan veel te grote verpakkingen vol opvulmateriaal en uiten dat ook op sociale media”, zegt Bosma. “Een te grote verpakking is niet alleen slecht voor het milieu, het kan ook de reputatie van een bedrijf schaden. Met de huidige systemen kunnen we alle orderstromen binnen een warehouse automatiseren. De Cikam CMC SmartMailer verpakt brievenbusstukken, zoals gadgets en boeken in een kartonnen of luchtkussen envelop. De Cikam CMC CartonWrap 1000 richt zich op het verpakken van kleine tot medium grote producten met een brutosnelheid van 1000 orders per uur en het nu nieuw geïntroduceerde verpakkingssysteem is in staat een groot aantal artikelen tegelijkertijd in één verzenddoos te verpakken. De vorm van de producten maakt daarbij niet uit, het kunnen ook 100 tennisballen zijn. Alle systemen kunnen op maat verpakken. ”

Pick in the box

Het verpakkingssysteem werkt met een transportkrat volgens het ‘pick in the box principe’. Nadat de orderpicker de producten in de krat heeft gedaan, wordt de lengte, breedte en hoogte van de artikelen automatisch gescand en wordt er een kartonnen doos op maat gemaakt. Met behulp van een robotarm worden de artikelen in de doos verpakt. Tot slot wordt er een adreslabel geplakt. Het complete verpakkingsproces, van doosopzet, het verpakken van de producten en het adresseren, gaat volledig automatisch en zonder tussenkomst van een operator. En dat met een snelheid van 700 orders per uur.

Investeringsaftrek uit milieusubsidie

De karton verpakkingssystemen reduceren het kartonvolume tot wel 50%. “Dat scheelt niet alleen in karton, maar ook in verzendvolume,” stelt Wendi Bosma. “Er kunnen dus meer pakketjes in een vrachtwagen en dat resulteert weer in een flinke CO2 reductie. Vandaar dat de machines in aanmerking komen voor 36% investeringsaftrek uit milieusubsidie.”

Packvertizing

Een unieke feature is de mogelijkheid tot full colour bedrukking op de bovenzijde van de verzenddoos: Packvertizing heet dat bij Cikam. Zo kan een foto, tekst of persoonlijke boodschap op de bovenzijde van iedere verzendverpakking worden gedrukt. Zelfs Augmented Reality is mogelijk. “Hoe leuk is het, dat als je een verjaardagskado ontvangt, de doos tot leven komt en een liedje voor je zingt! Of dat je een filmpje ziet met de gebruiksaanwijzing van het product dat in de doos zit. Met Packvertizing is dat nu al mogelijk. Elke ontvanger een andere opdruk.”

De toekomst

De innovatieve verpakkingssystemen die Cikam biedt, zorgen niet alleen voor een forse productiviteitsverbetering, maar ook voor een kostenverlaging door één voorraad plano karton, minder kartonverbruik en geen opvulmateriaal. De komst van de Cikam CMC CartonPack completeert het assortiment aan verpakkingsoplossingen. Daar blijft het echter niet bij. Volgens Wendi Bosma wordt het productportfolio van Cikam de komende periode nóg verder uitgebreid. “Richting eind 2017 staan er nog een aantal interessante productlanceringen op de agenda,” verklapt ze. Dat belooft wat. Wordt ongetwijfeld vervolgd!