Geldtelsysteem bespaart veel tijd
- NEMO Science Museum
geldverwerking

‘Nu denk ik: waarom hebben we de kassa’s al die jaren handmatig geteld?’ Dat stelt Arjen Wijker, shopmanager bij NEMO Science Museum. Sinds eind 2017 maakt het Amsterdamse museum gebruik van de Cikam Easy Cash TD, een automatisch geldverwerkingssysteem en geldtelsysteem.

In 2017 bezochten 665.000 mensen het karakteristieke groene gebouw aan het IJ. ‘Daarmee zijn we het vijfde museum van Nederland’, stelt Arjen Wijker. ‘De groei blijft doorgaan, ook al hebben we daar de laatste jaren niet op ingezet. We focussen vooral op de kwaliteit van het bezoek. Hoe kunnen we ons aanbod en onze service verbeteren? Daarbij past ook de automatisering van onze geldverwerking.’

Dat laatste kwam in 2017 aan bod, tijdens de grootscheepse verbouwing van het entreegebied. Hierbij zijn ook de kassa’s en de museumwinkel opnieuw ingericht. ‘We hebben gekozen voor losse kassa-units. Hier kunnen mensen een entreekaartje of shopproduct kopen, maar ook een vraag stellen. We willen dat onze medewerkers – als gastheer of gastvrouw – onze bezoekers in één keer helpen. Daarvoor hebben we nu bijna de hele dag vier kassa’s open. Dat was voorheen ondenkbaar.’

Twee uur winst door geldtelsysteem

Inmiddels is dit wel mogelijk, dankzij het backoffice geldverwerkingssysteem van Cikam. ‘Het handmatig tellen van de kassa kostte elke dag in totaal zo’n twee uur’, aldus Wijker. ‘Nu zijn de kassa’s in een handomdraai geteld door het geldtelsysteem. Daardoor kunnen we zoveel mogelijk kassa’s zo lang mogelijk open houden. Tot kwart voor zes hebben we nog twee kassa’s open in de winkel. En toch kan ik om zes uur de deur achter me dichttrekken. Het Cikam-systeem is voor ons een mooi instrument om ons serviceniveau hoog te houden. Niet alleen bij de entree, maar ook in ons restaurant. Ook daar staat een Cikam-systeem. Formeel zijn het Science Museum en de horeca namelijk aparte bedrijven met gescheiden geldstromen.’

geldtelsysteem; NEMO; Cikam; geld tellen; geldverwerkingsysteem; geldkluis

Extra capaciteit

In december 2017 zijn beide systemen bij NEMO geïnstalleerd, slechts zes weken na het geven van de opdracht. ‘We hadden drie leveranciers aangeschreven voor de pitch’, blikt Wijker terug. ‘We hebben gekozen voor Cikam, vooral vanwege hun maatwerkoplossing. Voor onze lockers gebruiken we enorm veel 50 cent-munten. Cikam heeft voor ons de bakjes van 1 en 2 cent omgebouwd. Daardoor heeft het systeem nu extra capaciteit voor 50 cent-munten. Die hebben we hard nodig.’
Vooraf heeft Wijker ook bij collega-musea geïnformeerd, die eveneens werken met de Cikam Easy Cash TD. ‘Die musea, waaronder het Van Gogh Museum, waren heel enthousiast over het systeem. En dat zijn wij inmiddels ook. Het is een administratief sluitend systeem, dat perfect functioneert.’

Minder stappen, minder fouten

Aan het begin van de dag vult de frontoffice manager de kassalades met wisselgeld uit de Cikam Easy Cash TD. Aan het eind van de dag worden de kassa’s afgestort in het systeem. Tussentijds wisselen en afromen is eveneens mogelijk. ‘Gedurende de dag komt er best veel geld binnen. Voor de veiligheid is het prettig dat we de kassa nu snel kunnen afromen’, aldus Wijker.
‘Met het Cikam-systeem hebben we een kwaliteitsslag gemaakt binnen onze organisatie. Als je de kassa’s handmatig afsluit en administreert, moet je veel stappen doorlopen – met kans op fouten. Dat aantal stappen hebben we nu sterk verminderd. En we hebben geen administratieve fouten meer die opgelost moeten worden. Dat scheelt ons als managers van de frontoffice – en ook de afdeling financiën – veel tijd en moeite. Nu denk ik: waarom hebben we de kassa’s al die jaren handmatig geteld?’, besluit Wijker. Dan, met een lach: ‘Als museum over wetenschap en technologie moeten we natuurlijk wel met onze tijd meegaan.’

NEMO; Cikam; geldtelsysteem; geldverwerking; contant geld; geldkuis

RECENTE
BUSINESS CASE

Veilige werkomgeving – KFC Lelystad

KFC: “Het afhandelen van contant geld is altijd een storende factor in je operations proces op de werkvloer. Altijd op het verkeerde moment roept iemand ‘ik ben vrij, mij geld moet geteld worden’. En waar ik dan helemaal niet tegen kan, is dat de kassalade er daadwerkelijk uit wordt getild. Je ziet dan twee mensen naar een kantoortje verdwijnen, terwijl er mensen staan te wachten om te betalen.

Ik was op zoek naar een systeem die dat probleem weghaalde, zodat mijn managers 100% van hun tijd konden geven aan mijn personeelsleden op de werkvloer en mijn betalende gasten aan de kassa. De oplossing waar Cikam mee is gekomen is een systeem waarbij de kassières zelf 100% verantwoordelijk zijn voor hun geldstroom tijdens hun shift. Kassières nemen zelf hun kassa’s op, ze storten zelf af, ze wisselen zelf, dus er komen geen vreemde handen aan het geld. Dit systeem is dicht, er kan niemand bij, ik kan ook niet bij mijn eigen geld, dus alleen de waardetransporteur kan het slot openen. Dit is een stukje gemoedsrust voor mij als ondernemer, maar ook voor de mensen, die uiteindelijk het duurste zijn dat je hebt rondlopen. Dat je je mensen een veilige werkplek biedt is daarom belangrijk.

Eigenlijk is Cikam de enige partij waarmee ik gepraat heb. Ik voelde me daar direct thuis, omdat ze ook ervaring hebben met andere horeca bedrijven (McDonalds, KFC ed) en supermarkten. Ik dacht, dat is een bedrijf dat mij kan helpen en heel simpel ook!”

Johan Tijink – Franchise partner KFC Lelystad

Cikam Easy Cash TD; Easy Cash; KFC; Cikam; Geldverwerking; geldsysteem

Lees hier het interview met Cafetaria ’t Pakhuis.

 

RECENT
BLOG ARTIKEL

Nieuw 50 euro biljet vraagt software update

Op 4 april 2017 komt er een nieuw 50 euro biljet in omloop. Het 50-eurobiljet is, net als dat van de 20 euro, voorzien van een portretraampje met een hologram van de mythologische figuur Europa.

Nieuw 50 euro biljet

Daarnaast is het nieuwe biljet uitgerust met extra beveiligingen om valsmunterij te voorkomen. Zo zijn er voelbare inktlijnen toegevoegd en zie je een smaragdgroen oplichtend cijfer 50 als het biljet gekanteld wordt. Om het nieuwe biljet te kunnen herkennen moet de software van alle geldverwerkingssystemen en bankbiljettencontrolesystemen aangepast worden.

Cikam Euro Contact Bankbiljettencontrolesysteem

Alleen een Cikam Euro Contact met een mini USB aansluiting kan van nieuwe software worden voorzien. Daarentegen kunt u de nieuwe software update gemakkelijk zelf installeren. Ga naar www.cikameuroupdate.nl, registreer u en download de software. Met een paar simpele stappen is uw Cikam Euro Contact klaar voor de verwerking van het nieuwe € 50,- biljet.

Software update overige Cikam geldverwerkingssystemen

De software van alle overige geldverwerkingssystemen moet door een technicus van Cikam worden uitgevoerd. U kunt deze update het beste vóór de invoering van het nieuwe € 50,- biljet uitvoeren. Op deze manier voorkomt u dat uw systeem de nieuwe biljetten niet herkent of niet telt. Maak dus tijdig een afspraak met Cikam via 036-5397200 (optie 2) of stuur een mail naar tsd@cikam.nl.