‘Dozen op maat verpakken’ – Albumprinter
verpakken

Al tien jaar is Cikam vaste partner van Albelli, onderdeel van albumprinter. Als totaalleverancier levert Cikam uiteenlopende systemen, waaronder de Cikam CMC CartonWrap. ‘Al deze systemen hebben ervoor gezorgd dat we nu dozen op maat verpakken en ons proces hierdoor veel efficiënter verloopt.’

Albelli is in 2003 opgericht. ‘In de beginperiode groeiden we 22.000 procent per jaar. Tegenwoordig hebben we jaarlijks een double digit groei, van meer dan tien procent’, aldus Jacco Buurman, plant director van Albelli. In de fabriek in Den Haag maakt Albelli fotoproducten die wereldwijd worden geleverd onder verschillende merknamen. Albumprinter is een internationaal opererend bedrijf maar in de Nederlandse consumentenmarkt bedient Albumprinter met Albedil.

Productieproces verbeteren

Op drukke dagen verwerkt Albelli zo’n 60.000 pakketten. ‘Mass customization kun je niet doen zonder goede ondersteunende IT-systemen’, stelt Buurman. ‘Dan heb je een partij als Cikam nodig die begrijpt wat wij nodig hebben. Een partij die bovendien de veranderingen en mogelijkheden in de markt ziet.’

Buurman vervolgt: ‘Regelmatig leggen we een uitdaging neer bij Cikam, zodat we ons productieproces kunnen verbeteren. Dankzij Cikams diepe technische kennis en grote netwerk komen we samen tot goede oplossingen. Naast de kennis heeft Cikam ook de flexibiliteit die wij zoeken. Met korte lijnen, goede service en technische ondersteuning.’

CartonWrap; dozen op maat verpakken

Een voorbeeld van de intensieve samenwerking is de Cikam CMC CartonWrap. Buurman: ‘We hebben aan de basis gestaan van het idee van dit systeem. We waren namelijk op zoek naar een automatisch en schaalbaar verpakkingssysteem die dozen op maat verpakken mogelijk maakt. We zijn met Cikam mee geweest naar de producent in Italië om het concept te bespreken.’ Inmiddels is de Cikam CMC CartonWrap een volwassen systeem. Bedrijven kunnen hiermee producten van verschillende formaten verpakken. Volledig geautomatiseerd, dozen op maat verpakt. ‘Een systeem met een hoge output en weinig storingen’, aldus Buurman.

Duizend pakketten per uur

Voorheen verpakte Albelli de fotoboeken handmatig in enveloppen. ‘Een geoefende operator kon honderd pakketten per uur aan. Dit systeem kan duizend pakketten per uur aan. Doordat we flink besparen op de loonkosten is de terugverdientijd van het systeem relatief kort.’ Het systeem verwerkt ook andere producten met afwijkende formaten. Buurman: ‘Per product maakt het systeem on demand een doos op maat. Een perfect fit. Hierdoor passen er jaarlijks 200.000 pakketten meer door de brievenbus dan voorheen. Dat levert een flinke besparing op. Maar de klant wordt ook blij van een strak en mooi verpakt pakket.’

Leidend in de markt

Albelli en Cikam, ook dat is een perfect fit. Als totaalleverancier heeft Cikam al uiteenlopende oplossingen gerealiseerd. ‘Sommige zijn echt uniek en honderd procent maatwerk’, aldus Buurman. ‘Al deze systemen van Cikam hebben ervoor gezorgd dat ons proces veel efficiënter verloopt. Bovendien is het aantal fouten gedecimeerd. Daarmee zijn we leidend in de markt.’ Niet voor niets heeft albelli al drie keer de fotoboekentest van de Consumentenbond gewonnen. Buurman: ‘Efficiencyslagen puur om te besparen doen we niet. De klant moet er wat aan hebben. Altijd.’

Volumes verdubbelen

Albelli hoopt samen met Cikam de indrukwekkende groei te kunnen doorzetten. ‘Binnen een aantal jaar willen we – met hetzelfde aantal mensen – onze volumes verdubbelen. Samen met Cikam kijken we continu waar we verbeterslagen kunnen maken. Misschien dat we door een andere manier van werken zelfs wat stappen in het proces kunnen overslaan.’

RECENTE
BUSINESS CASE

Snel en op maat verpakken met Cartonwrap voor E-commerce – Docdata

Super snel op maat verpakken, dat is de toekomst voor de e-commerce; echter daar willen we met z’n allen naar toe. Enerzijds om kosten te besparen, anderzijds omwille van het milieu. Welke ontwikkelingen spelen hierop in en met welke resultaten?

E-fulfilment bedrijf Docdata (onderdeel van Ingram Micro Inc.) is een toonaangevend internationaal e-commercebedrijf dat slimme oplossingen biedt voor vraagstukken uit de e-commerce keten. Eén van de vraagstukken bleek het automatisch en op maat verpakken van online bestellingen. De oplossing hebben zij gevonden in de Cikam CartonWrap, een verpakkingsysteem dat volledig geautomatiseerd producten op maat kan verpakken.

Cikam CartonWrap

De eerste Cikam CartonWrap staat sinds september bij Docdata. Jack Heijkans, General Manager Docdata, vertelt: “Wij gaan graag vooruitstrevend te werk en zoeken altijd naar oplossingen om de beloftes aan onze opdrachtgevers, waar te kunnen maken. Al tijdig zagen wij dat de verkooppieken hoger werden en van kortere duur. Met een cut-off tijd tot laat in de avond, wachten de mensen vaak tot het laatste moment met bestellen, omdat ze weten dat het toch de volgende morgen geleverd wordt. De Cikam CartonWrap is een van de oplossingen die bijdraagt aan het waarmaken van die belofte.”

Het systeem maakt een stevige doos passend om het product heen, zonder lucht, zodat er minder karton verbruikt wordt en er geen opvulmateriaal nodig is. “Hierdoor kunnen er meer pakketjes in de vrachtwagen. Dit komt het milieu ten goede. De wijze waarop het systeem werk, tezamen met een unieke combinatie van hardware en software, maakt het efficiënt en kostenbesparend,” aldus Andrew Citroen, directeur Cikam.

De Cikam CartonWrap kan circa 1.000 producten per uur verpakken. Dit maakt het dé oplossing voor het verwerken van online bestellingen.

RECENT
BLOG ARTIKEL

Op maat verpakken Cikam CMC CartonPack

De mogelijkheden van volautomatisch op maat verpakken worden steeds groter. In navolging van de Cikam CMC CartonWrap 1000 presenteert de leverancier van verpakkingsoplossingen nu de Cikam CMC CartonPack. Wereldwijd worden deze verpakkingssystemen bekroond op het gebied van supply chain innovatie. Volgens Wendi Bosma van Cikam markeren deze systemen het begin van een nieuw tijdperk van duurzaam verpakken op de juiste maat van het product.

Automatiseren een must

“Het onnodig versturen van lucht is daarmee teneinde én het verpakken gaat zo’n 20x sneller dan handmatig. Dat moet ook wel, want door de groei in e-commerce neemt het aantal pakketten enorm toe. Daarbij schuift de uiterste besteltijd steeds verder op. Er ligt een grote druk op logistieke bedrijven om al die pakketten elke dag weer op tijd de deur uit te krijgen. Dit dwingt bedrijven er toe hun focus te richten op het verhogen van de productiviteit. Automatiseren wordt een must”, aldus Bosma.

Op maat verpakken zonder lucht of opvulmateriaal

“Consumenten ergeren zich vaak aan veel te grote verpakkingen vol opvulmateriaal en uiten dat ook op sociale media”, zegt Bosma. “Een te grote verpakking is niet alleen slecht voor het milieu, het kan ook de reputatie van een bedrijf schaden. Met de huidige systemen kunnen we alle orderstromen binnen een warehouse automatiseren. De Cikam CMC SmartMailer verpakt brievenbusstukken, zoals gadgets en boeken in een kartonnen of luchtkussen envelop. De Cikam CMC CartonWrap 1000 richt zich op het verpakken van kleine tot medium grote producten met een brutosnelheid van 1000 orders per uur en het nu nieuw geïntroduceerde verpakkingssysteem is in staat een groot aantal artikelen tegelijkertijd in één verzenddoos te verpakken. De vorm van de producten maakt daarbij niet uit, het kunnen ook 100 tennisballen zijn. Alle systemen kunnen op maat verpakken. ”

Pick in the box

Het verpakkingssysteem werkt met een transportkrat volgens het ‘pick in the box principe’. Nadat de orderpicker de producten in de krat heeft gedaan, wordt de lengte, breedte en hoogte van de artikelen automatisch gescand en wordt er een kartonnen doos op maat gemaakt. Met behulp van een robotarm worden de artikelen in de doos verpakt. Tot slot wordt er een adreslabel geplakt. Het complete verpakkingsproces, van doosopzet, het verpakken van de producten en het adresseren, gaat volledig automatisch en zonder tussenkomst van een operator. En dat met een snelheid van 700 orders per uur.

Investeringsaftrek uit milieusubsidie

De karton verpakkingssystemen reduceren het kartonvolume tot wel 50%. “Dat scheelt niet alleen in karton, maar ook in verzendvolume,” stelt Wendi Bosma. “Er kunnen dus meer pakketjes in een vrachtwagen en dat resulteert weer in een flinke CO2 reductie. Vandaar dat de machines in aanmerking komen voor 36% investeringsaftrek uit milieusubsidie.”

Packvertizing

Een unieke feature is de mogelijkheid tot full colour bedrukking op de bovenzijde van de verzenddoos: Packvertizing heet dat bij Cikam. Zo kan een foto, tekst of persoonlijke boodschap op de bovenzijde van iedere verzendverpakking worden gedrukt. Zelfs Augmented Reality is mogelijk. “Hoe leuk is het, dat als je een verjaardagskado ontvangt, de doos tot leven komt en een liedje voor je zingt! Of dat je een filmpje ziet met de gebruiksaanwijzing van het product dat in de doos zit. Met Packvertizing is dat nu al mogelijk. Elke ontvanger een andere opdruk.”

De toekomst

De innovatieve verpakkingssystemen die Cikam biedt, zorgen niet alleen voor een forse productiviteitsverbetering, maar ook voor een kostenverlaging door één voorraad plano karton, minder kartonverbruik en geen opvulmateriaal. De komst van de Cikam CMC CartonPack completeert het assortiment aan verpakkingsoplossingen. Daar blijft het echter niet bij. Volgens Wendi Bosma wordt het productportfolio van Cikam de komende periode nóg verder uitgebreid. “Richting eind 2017 staan er nog een aantal interessante productlanceringen op de agenda,” verklapt ze. Dat belooft wat. Wordt ongetwijfeld vervolgd!

Ik informeer je graag
Over de mogelijkheden in automatisch verpakken
Wendi_Bosma_Cikam