Betaalwijzer 2019 - pinnen of toch anders?

In de nieuwste betaalwijzer van Betaalvereniging Nederland komen de populairste betaalmethoden aan bod met de bij behorende voor- en nadelen.

Betaalvereniging Nederland heeft een nieuwe Betaalwijzer uitgegeven. In deze nieuwsbrief komt onder andere naar voren dat pinnen de meest favoriete betaalwijze is. Sommige ondernemers hebben het zelfs aangedurfd om over te gaan op ‘pin-only’. Wat zijn hun ervaringen?
Maar wat als er een landelijke pin storing is? Welke alternatieven zijn er dan? Dan is de acceptatie van contant geld toch wel praktisch.

Toeristen pinnen niet

Een ander opvallend item in deze nieuwsbrief is dat buitenlandse toeristen niet pinnen, maar gewend zijn met creditkaart te betalen. Dat kunnen ze in Nederland op veel plaatsen niet. ‘Dat is best vreemd als we over een verenigd Europa spreken’, zegt Michel van Bommel, secretaris Betalingsverkeer Detailhandel Nederland. Het effect hiervan is dat de stroom aan contant geld toeneemt. ‘In Amsterdam zie je een opmars van mobiele commerciële geldautomaten waar de VVV en winkeliers naar verwijzen. De toerist denkt dan: ik pin direct maar 1.000 euro, dan kan ik de meeste uitgaven betalen. Dus zeker in toeristische gebieden zie je juist een toename van contant geld.”

Download hier de Betaalwijzer 2019, uitgegeven door Betaalvereniging Nederland, om de hele nieuwsbrief te bekijken.

Elisabeth Beuningh

Denkt graag mee op het gebied van geldverwerking.