Slimme verpakkingsoplossingen
verpakken
De markt van E-commerce en logistiek groeit. Hierdoor wordt er meer gevraagd van E-fulfilment. Denk aan een hogere productiviteit, lagere transportkosten en snellere levertijden. Dit kunt u realiseren met slimme verpakkingsmachines van Cikam, voor het automatisch en op maat verpakken in karton.

Alles in één

Van ontwikkeling tot installatie en van hardware tot software en supplies. Als totaalleverancier zorgt Cikam voor u op alle fronten.

Innovatief maatwerk

Met de software van onze eigen IT-afdeling in combinatie met hardware, kunnen we een oplossing bieden voor elk productieproces.

U kunt door, altijd!

Wij garanderen de continuïteit van uw productieproces, dankzij onze eigen 24 uur beschikbare technische dienst met landelijke dekking.

Meerwaarde

Naast logistieke verbeteringen realiseren we ook een kosten- en tijdbesparing. Zo voegen wij waarde toe aan uw productieproces.

Persoonlijk

Met 73 jaar vakkennis gaan we samen met u elke uitdaging aan, op een persoonlijke en flexibele manier.

De groei in E-commerce en de steeds latere cut-off tijd heeft een enorme impact op de inrichting van de logistieke keten. De focus ligt daarom op het verhogen van productiviteit, het reduceren van transportkosten en het versnellen van levertijden. De oplossing hiervoor is de Cikam CMC CartonWrap 1000 en de Cikam CMC SmartMailer.

Cikam CMC CartonWrap

De Cikam CMC CartonWrap verpakt producten van diverse afmetingen in een kartonnen doos op maat, tot maar liefst 1.000 dozen per uur. Het systeem maakt een stevige doos passend om het product heen, zonder lucht, zodat er minder karton verbruikt wordt en er geen opvulmateriaal nodig is. 

Dit systeem heeft de volgende voordelen:

 • 20x sneller dan handmatig
 • 1 voorraad karton, dus minder beheer en opslag van verpakkingsmateriaal
 • ca. 50% reductie pakketvolume (lagere verzendkosten)
 • geen opvulmateriaal nodig
 • zeer stevige doos door extra stootranden
 • automatisch printen en toevoegen van (gepersonaliseerde) bijlagen
 • hoge flexibiliteit en efficiency
 • milieuvriendelijk; 36% investeringsaftrek uit milieusubsidie

Cikam CMC Smartmailer

De Cikam CMC SmartMailer is een de gemakkelijkste manier om producten, zoals boeken, cd’s en gimmicks te verpakken in kartonnen of luchtkussen enveloppen. De producten kunnen door middel van een feeder of handmatig worden opgelegd, waarna ze automatisch in een envelop worden verpakt. Dit innovatieve systeem kan documenten printen, vouwen en bijvoegen en voorziet de envelop van een adresetiket, eventueel in kleur. Tijdens het proces wordt de hoogste integriteit gewaarborgd, door middel van realtime product tracking en barcode matching.

Snelheid: tot 2.500 enveloppen per uur

Wendi Bosma
informeert je graag over de mogelijkheden in automatisch verpakken
Wendi_Bosma_Cikam
Typische
uitdaging van een klant
 • Uitdaging
  Automatisch in karton verpakken
 • Doelstelling
  Zo’n systeem bestond nog niet
 • Cikam oplossing
  Cikam CMC CartonWrap 1000
In de praktijk
‘De besparingen – zowel in geld als voor het milieu – zijn relevant, maar het grootste voordeel is de snelheid die het systeem ons biedt; 1000 producten per uur. Dat is de norm om te kunnen voldoen aan de cut-off tijden.’
Jack Heijkans – Ingram Micro Inc., Directeur
Wij zijn
Cikam
 • 2017
  NL Packaging Award gewonnen
 • 18
  Awards wereldwijd gewonnen
 • 350
  Miljoen pakketten per jaar verpakt
RECENTE
BUSINESS CASE

Snel en op maat verpakken met Cartonwrap voor E-commerce – Docdata

Super snel op maat verpakken, dat is de toekomst voor de e-commerce; echter daar willen we met z’n allen naar toe. Enerzijds om kosten te besparen, anderzijds omwille van het milieu. Welke ontwikkelingen spelen hierop in en met welke resultaten?

E-fulfilment bedrijf Docdata (onderdeel van Ingram Micro Inc.) is een toonaangevend internationaal e-commercebedrijf dat slimme oplossingen biedt voor vraagstukken uit de e-commerce keten. Eén van de vraagstukken bleek het automatisch en op maat verpakken van online bestellingen. De oplossing hebben zij gevonden in de Cikam CartonWrap, een verpakkingsysteem dat volledig geautomatiseerd producten op maat kan verpakken.

Cikam CartonWrap

De eerste Cikam CartonWrap staat sinds september bij Docdata. Jack Heijkans, General Manager Docdata, vertelt: “Wij gaan graag vooruitstrevend te werk en zoeken altijd naar oplossingen om de beloftes aan onze opdrachtgevers, waar te kunnen maken. Al tijdig zagen wij dat de verkooppieken hoger werden en van kortere duur. Met een cut-off tijd tot laat in de avond, wachten de mensen vaak tot het laatste moment met bestellen, omdat ze weten dat het toch de volgende morgen geleverd wordt. De Cikam CartonWrap is een van de oplossingen die bijdraagt aan het waarmaken van die belofte.”

Het systeem maakt een stevige doos passend om het product heen, zonder lucht, zodat er minder karton verbruikt wordt en er geen opvulmateriaal nodig is. “Hierdoor kunnen er meer pakketjes in de vrachtwagen. Dit komt het milieu ten goede. De wijze waarop het systeem werk, tezamen met een unieke combinatie van hardware en software, maakt het efficiënt en kostenbesparend,” aldus Andrew Citroen, directeur Cikam.

De Cikam CartonWrap kan circa 1.000 producten per uur verpakken. Dit maakt het dé oplossing voor het verwerken van online bestellingen.

RECENT
BLOG ARTIKEL

Op maat verpakken Cikam CMC CartonPack

De mogelijkheden van volautomatisch op maat verpakken worden steeds groter. In navolging van de Cikam CMC CartonWrap 1000 presenteert de leverancier van verpakkingsoplossingen nu de Cikam CMC CartonPack. Wereldwijd worden deze verpakkingssystemen bekroond op het gebied van supply chain innovatie. Volgens Wendi Bosma van Cikam markeren deze systemen het begin van een nieuw tijdperk van duurzaam verpakken op de juiste maat van het product.

Automatiseren een must

“Het onnodig versturen van lucht is daarmee teneinde én het verpakken gaat zo’n 20x sneller dan handmatig. Dat moet ook wel, want door de groei in e-commerce neemt het aantal pakketten enorm toe. Daarbij schuift de uiterste besteltijd steeds verder op. Er ligt een grote druk op logistieke bedrijven om al die pakketten elke dag weer op tijd de deur uit te krijgen. Dit dwingt bedrijven er toe hun focus te richten op het verhogen van de productiviteit. Automatiseren wordt een must”, aldus Bosma.

Op maat verpakken zonder lucht of opvulmateriaal

“Consumenten ergeren zich vaak aan veel te grote verpakkingen vol opvulmateriaal en uiten dat ook op sociale media”, zegt Bosma. “Een te grote verpakking is niet alleen slecht voor het milieu, het kan ook de reputatie van een bedrijf schaden. Met de huidige systemen kunnen we alle orderstromen binnen een warehouse automatiseren. De Cikam CMC SmartMailer verpakt brievenbusstukken, zoals gadgets en boeken in een kartonnen of luchtkussen envelop. De Cikam CMC CartonWrap 1000 richt zich op het verpakken van kleine tot medium grote producten met een brutosnelheid van 1000 orders per uur en het nu nieuw geïntroduceerde verpakkingssysteem is in staat een groot aantal artikelen tegelijkertijd in één verzenddoos te verpakken. De vorm van de producten maakt daarbij niet uit, het kunnen ook 100 tennisballen zijn. Alle systemen kunnen op maat verpakken. ”

Pick in the box

Het verpakkingssysteem werkt met een transportkrat volgens het ‘pick in the box principe’. Nadat de orderpicker de producten in de krat heeft gedaan, wordt de lengte, breedte en hoogte van de artikelen automatisch gescand en wordt er een kartonnen doos op maat gemaakt. Met behulp van een robotarm worden de artikelen in de doos verpakt. Tot slot wordt er een adreslabel geplakt. Het complete verpakkingsproces, van doosopzet, het verpakken van de producten en het adresseren, gaat volledig automatisch en zonder tussenkomst van een operator. En dat met een snelheid van 700 orders per uur.

Investeringsaftrek uit milieusubsidie

De karton verpakkingssystemen reduceren het kartonvolume tot wel 50%. “Dat scheelt niet alleen in karton, maar ook in verzendvolume,” stelt Wendi Bosma. “Er kunnen dus meer pakketjes in een vrachtwagen en dat resulteert weer in een flinke CO2 reductie. Vandaar dat de machines in aanmerking komen voor 36% investeringsaftrek uit milieusubsidie.”

Packvertizing

Een unieke feature is de mogelijkheid tot full colour bedrukking op de bovenzijde van de verzenddoos: Packvertizing heet dat bij Cikam. Zo kan een foto, tekst of persoonlijke boodschap op de bovenzijde van iedere verzendverpakking worden gedrukt. Zelfs Augmented Reality is mogelijk. “Hoe leuk is het, dat als je een verjaardagskado ontvangt, de doos tot leven komt en een liedje voor je zingt! Of dat je een filmpje ziet met de gebruiksaanwijzing van het product dat in de doos zit. Met Packvertizing is dat nu al mogelijk. Elke ontvanger een andere opdruk.”

De toekomst

De innovatieve verpakkingssystemen die Cikam biedt, zorgen niet alleen voor een forse productiviteitsverbetering, maar ook voor een kostenverlaging door één voorraad plano karton, minder kartonverbruik en geen opvulmateriaal. De komst van de Cikam CMC CartonPack completeert het assortiment aan verpakkingsoplossingen. Daar blijft het echter niet bij. Volgens Wendi Bosma wordt het productportfolio van Cikam de komende periode nóg verder uitgebreid. “Richting eind 2017 staan er nog een aantal interessante productlanceringen op de agenda,” verklapt ze. Dat belooft wat. Wordt ongetwijfeld vervolgd!