Aantal gewapende overvallen neemt toe

Hoogste aantal overvallen sinds jaren. Wat nu?

Het aantal gewapende winkelovervallen neemt weer toe. De eerste acht maanden van dit jaar werden al 186 gewapende misdrijven geregistreerd, een toename van 8 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. 

Detailhandel Nederland maakt zich dan ook grote zorgen over deze forse toename. “Het gaat weer volledig de verkeerde kant op, dit is het hoogste aantal overvallen sinds vier jaar tijd. Waar we in 2018 tot en met augustus nog 172 winkelovervallen telden, daar zien we nu al een fikse toename terwijl de zogenoemde ’donkere dagen’ nog moeten komen. Dat is de periode oktober tot en met december waarin we te maken krijgen met de meeste misdrijven”, stelt adjunct-directeur Bert van Steeg van de belangenvereniging van winkeliers. Met name in de grote steden is de stijging goed zichtbaar”

Bert van Steeg heft een waarschuwend vingertje: „Je ziet aan alles dat de aandacht langzaam weer wat verslapt. Dat kan dus niet, want criminelen zitten niet stil.” Landelijk overvalcoördinator van de politie Jos van der Stap snapt de onvrede bij de middenstanders. „Dat het toeneemt, kan ik niet ontkennen. Maar het is absoluut nog een high impact crime die onze volle aandacht heeft. Niet voor niets wordt meer dan de helft van de overvallen opgelost en een dader aangehouden. Tegelijkertijd constateer ik ook dat andere zaken meer prioriteit krijgen. Dan kan het gebeuren dat de aandacht verplaatst naar terrorisme of verscherpte surveillances na een aanslag”, aldus Van der Stap. „Even iets minder aandacht en we zien het aantal overvallen weer stijgen.”

Maatregelen tegen overvallen

Er zijn een aantal voorzorgsmaatregelen die u kunt nemen om het overvallers minder aantrekkelijk te maken, bijvoorbeeld het gebruik van een gesloten kassasysteem. De oplossing is klantvriendelijk en werkt zeer eenvoudig; de klant werpt contant geld in het systeem en het systeem geeft automatisch wisselgeld terug. Doordat er geen sprake meer is van “open geld” geeft het de medewerker direct een veiliger gevoel. Het geld zit veilig achter slot en grendel, maar wel inzichtelijk. Bovendien voorkomt dit interne fraude en kasverschillen. En omdat het systeem het geld meteen telt en controleert op echtheid, is er direct inzicht in de cashflow. Het niet meer tellen van de kassa lade bespaart u aanzienlijk wat tijd.

De Cikam Easy Cash systemen hebben de volgende voordelen:

1. Geen “open geld” meer
2. Veilig in de kluis
3. Niet meer tellen
4. Geen kasverschillen meer
5. Hygiënisch

Maar het belangrijkste is dat uw medewerkers en klanten zich hierdoor veiliger voelen!

 

Elisabeth Beuningh

Denkt graag mee op het gebied van geldverwerking.