Dat blijkt uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) naar het gebruik van contant geld. ,,Het was voor ons een verrassing’’, zegt Jelmer Reijerink, econoom bij DNB. ,,Je zou denken dat jongeren die alleen maar op hun telefoon zitten ook alleen maar met hun telefoon betalen.’
Maar de praktijk is anders, blijkt uit het onderzoek van DNB. Een kwart van de uitgaven doen jongeren contant. Een reden kan zijn dat ouders jongeren nog vaak contant zakgeld geven. Daarnaast doen jongeren vooral kleine uitgaven, zoals aan een blikje frisdrank. ,,Een blikje frisdrank reken je iets gemakkelijker contant af dan een koelkast’’, geeft Reijerink als voorbeeld.
Steeds minder contant
Het gebruik van contant geld neemt al jaren af. Vooral internetbankieren groeit hard. In Nederland wordt nog zo’n 15 procent van alle transacties met contant geld gedaan. Tien jaar geleden was dat nog 57 procent. In geld uitgedrukt is 20 procent van alle betalingen contant.
Naast jongeren zijn ook ouderen standvastig in het contant betalen. Zij zijn van oudsher gewend om met contant geld te betalen. En aan die gewoonte houden ze vast. Daarnaast betalen stedelingen met een beperkt budget vaker dan gemiddeld contant. Een mogelijke verklaring is dat mensen zo gemakkelijker kunnen budgetteren. Contant geld is tastbaar en je kunt niet meer uitgeven dan je hebt.
Aan de andere kant staan gezinnen met middeninkomens en hogeropgeleide stedelingen. Beide groepen maken juist steeds minder gebruik van contant geld. Respectievelijk 14 en 10 procent van hun aankopen rekenen zij nog contant af.
Bronvermelding: Jongeren hebben graag contant geld in hun portemonnee, DNB verrast | Economie | AD.nl